A Deseda-tavat megkerülő kerékpárút lett az év kerékpárútja

2022. május 05. – 14:23

A Deseda-tavat megkerülő kerékpárút lett az év kerékpárútja
Fotó: Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ

Másolás

Vágólapra másolva

A Kaposvár melletti Deseda-tavat megkerülő kerékpárút nyerte meg az Év Kerékpárútja pályázat idei közönségszavazását – írja az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) közleménye alapján az MTI.

A Közlekedési Kultúra Napja rendezvénysorozat keretében kiírt, a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata, az Aktív Magyarország, az AÖFK, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Kerékpárosklub pályázatára március 11–25. között 59 pályázatot adtak be, ebből a 11 döntősre több mint 7000 szavazat érkezett a közönségtől.

A nyertes Deseda-tó körüli kerékpárút 1964 szavazattal szerezte meg 2022 Év Kerékpárútja címet a Győr–Pannonhalma és a Barcs–Drávatamási közötti kerékpárutak előtt.

Fotó: Pogonyi Dávid / AÖFK
Fotó: Pogonyi Dávid / AÖFK

A szavazás az Aktív Magyarország Facebook-oldalán zajlott május 4. éjfélig, a legtöbb kedvelést begyűjtő fénykép nyerte meg az Év Kerékpárútja címet. 2020-ban a Tatabánya és Tata közötti útszakasz lett a nyertes, tavaly pedig a Poroszló és Tiszafüred közötti kerékpáros hidakon vezető vonal volt a közönség kedvence.

A Kaposvár melletti Deseda-tó kedvelt üdülő- és pihenőhely. A nyertes szakasz a város központjából indul, 4 kilométer tekerés után éri el a tavat. A vízparti tekerés további 15 kilométer, több pihenőhely is szegélyezi. A Deseda-kilátóból Somogyország dimbes-dombos tájait lehet megfigyelni. Egy kis északi kitérővel az arborétumot is meglehet látogatni, ahova egy fahíd vezet át.

A központ szerint Kaposvár idén tényleg a biciklizés fővárosa lesz, hiszen vasárnap innen indul a Giro d'Italia kerékpárverseny harmadik szakasza.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom