Nagy pofont kapott a Sberbanktól az Erste Bank – is

2022. május 4. – 14:54

Másolás

Vágólapra másolva

A tavalyi 15,1 milliárd forintos nyereség után idén 908 milliós veszteséggel zárta az első negyedévet az Erste Bank – írja az MTI. A bank vezérigazgatója, Jelasity Radován azt mondta: „jelentős növekedés, de veszteség” jellemezte az időszakot, amelyben a Sberbank megszűnése is közrejátszott. Az annak végelszámolása miatt elrendelt rendkívüli OBA-befizetés ugyanis 7,9 milliárd forint volt (az egész szektornak Jelasity szerint nagyjából 75 milliárdba fájt a Sberbank-csőd). Ez másfélszeresére, 31,9 milliárd forintra növelte a bank működési kiadásait, a működési eredményük pedig több mint 40 százalékkal, 14,2 milliárd forinttal csökkent.

A vezérigazgató szerint ugyanakkor a romló gazdasági környezetben is stabilak maradtak működési bevételek. Az új kihelyezések volumene 63 százalékkal nőtt a jelzálog-hitelezés szárnyalásának köszönhetően, míg a nettó kamatbevételek 41,6 százalékkal emelkedtek.

A jelzáloghitelek dinamikus növekedése mellett nőtt a teljes lakossági hitelállomány is, mintegy 8 százalékkal, ezen belül 33,9 százalékkal ugrott meg a személyi kölcsönök kihelyezése. A babaváróhitelek piaca átmenetileg szűkült, de Harmati László vezérigazgató-helyettes a termék kivezetése előtt rohamra számít az év második felében.

Az Erste egyébként egy téren jól jött ki a Sberbank-csődből: sikerült növelnie az ügyfelei számát. Csak a vállalati ügyfeleik száma nagyjából ötszázzal nőtt, ezek egyharmada korábban az orosz banknál vezetett számlát.

Cselovszky Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója a sajtótájékoztatón arról is beszélt: jelenleg 4,2 százalékos a rendszeres megtakarítók aránya számlatulajdonosok körében, amelynek két számjegyű bővítését tervezik a következő két évben. Az online számlanyitás minden várakozásukat felülmúlta: több mint háromezer új értékpapírszámlát nyitottak az ügyfelek részére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!