Középkori várháborúk, magyarországi romák, athéni demokrácia, bolsevik propaganda az idei történelemérettségin

2022. május 4. – 09:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A zsidó vallás, a reformáció, a reneszánsz kultúra képzőművészete, Hunyadi Mátyás, a középkori várháborúk, a 19. századi nacionalizmus, a reformkor, a szovjet-orosz bolsevik ideológia propagandaplakátjai is szerepelnek az idei középszintű történelemérettségi első részében. A rövidebb kérdések között szó van a Horthy-korszak társadalmáról, a hidegháborús szembenállásról, a Rákosi-korszakról, a magyarországi romák településtípusok szerinti megoszlásáról is.

A röviden kifejtendő esszékérdéseknél két feladat közül választhatnak a diákok: írhatnak az athéni demokráciáról vagy a második ipari forradalomról. A hosszabb kifejtést igénylő két feladat témája a tatárjárás, illetve a Kádár-korszak életszínvonala.

Szerdán középszinten több mint 66 ezer, emelt szinten mintegy 8 ezer diák oldja meg a feladatsorokat.

A középszintű történelem írásbeli megoldására a diákok 3 órát kapnak. A feladatlap két részből áll. Az elsőben a diákoknak 12 rövid választ igénylő feladatot kell megoldaniuk. Sok kérdéshez valamilyen térkép, ábra, táblázat, szöveges forrás is járul. A feladatlap második részében két témáról kell esszét írni. Itt több téma közül lehet választani: a vizsgázóknak egy egyetemes történelemre vonatkozó rövid feladatot és egy magyar történelemre vonatkozó hosszú feladatot kell kidolgozniuk.

A középszintű feladatsor megoldásai várhatóan 13 órától lesznek elérhetők a Telexen. Néhány érdekes vagy nehezebb feladatot ezután külön is megmutatunk. A megoldásokat Repárszky Ildikó, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium vezető tanára ismerteti néhány perces videókban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!