Merkely Béla a róla keringő videókról: Nem sértettem előírást a viselkedésemmel

2022. május 4. – 21:30

Másolás

Vágólapra másolva

A napokban két olyan videó jelent meg és kering azóta is az interneten, amelyeken a Semmelweis Egyetem rektora, Merkely Béla látható. Az egyiken az egyetem egy női hallgatóját átölelve táncol, a másikon két hallgató által közrefogva arról beszél, hogy rektori utasításba adja, hogy „a cheerleaderek az első számú sporttá emelkednek az egyetemen, és a cheerleaderek a legmagasabb elismerésben részesülhetnek”. A videók az egyetem Nagyvárad téri épületében készültek április közepén, miután az egyetemi csapat megnyerte a 49. Medikus Kupát.

A néhány napja a Telexnek is elküldött, először a Redditen megjelent, majd azóta onnan törölt videókról kedden az Rtl.hu számolt be elsőként, majd szerdán Merkelyt is az RTL Híradónak sikerült elérnie. Bár a rektor nem akart nyilatkozni, annyit elmondott, hogy a videók készültekor az egyetemi csapat sikerét ünnepelték, és szerinte a viselkedésével nem sértett meg semmilyen etikai előírást.

Az Rtl.hu felidézi, hogy a Semmelweis Egyetem etikai kódexe szerint az egyetem polgáraitól „elvárás a mértéktartó és példamutató életvitel”, illetve hogy „kerülniük kell minden olyan élethelyzetet, amelyben megbecsülésük és személyes méltóságuk vagy az Egyetem jó hírneve – saját hibájukból – csorbát szenvedhet”. Ezért megkeresték az egyetem etikai bizottságát és a hallgatói önkormányzatot, de nem kaptak választ.

A Redditen terjednek olyan üzenetek is, amelyek szerint az egyetem hallgatói önkormányzata (HÖK) azon dolgozik, hogy eltávolíttassa a feltöltött videókat. Ezzel kapcsolatban a Telex még kedden megkereste a HÖK-öt, a következő választ kaptuk:

„A HÖK, mint szervezet, nem keresett meg és szólított fel hallgatókat a videó eltávolítására. Arról nincs információnk, hogy a HÖK több száz tagja közül, magánemberként, tett-e ilyet valaki.”

Mindenesetre nem ez lenne az első eset, hogy felmerül, hogy a HÖK egy, a rektornak kellemetlen ügy elsimításában járhat el. Márciusban az Alfahír írt arról, hogy egy birtokukba jutott levelezés szerint a HÖK akkori vezetői két évvel korábban egy petíció aláírását igyekeztek meghiúsítani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!