Menedékjogot kapott az USA-ban Bukta Béla, Varga Mihály egykori, kémkedéssel vádolt tanácsadója

2022. május 4. – 17:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A választások után két nappal menedékjogot kapott az Egyesült Államokban Bukta Béla, Varga Mihály pénzügyminiszter egykori tanácsadója, akit Magyarországon korábban kémkedéssel vádoltak, majd elfogatóparancsot adtak ki ellene – tudta meg a Hvg.hu Buktától, aki kiemelte: esete 1989 óta egyedülálló, és súlyos üzenet a magyar jogállamiság ügyében.

A férfi Varga Mihály mellett dolgozott 2006-2007-ben. Az országot 2019-ben hagyta el, miután már évek óta különféle bűncselekményekkel vádolták és előzetes letartóztatásban is ült egy olyan kémügy miatt, amelyben később a bíróság felmentette. Buktát és egy ismerősét, Maxin Norbertet a rendőrség azzal gyanúsította, hogy a „Birodalom” nevű titkos társaság tagjaként kémkednek, egyebek mellett átadták amerikai hírszerzőknek a magyar honvédség tízéves védelmi tervét 2008-ban. Buktát az ügyben felmentették, de közben a NAV is büntetőeljárást indított bűnszervezetben elkövetett csődbűntett gyanújával, és eljárás indult ellene hamis tanúzás miatt – azzal vádolták, hogy eltitkolta a hatóságok elől, hol van a csődügy főszereplője, a már említett Maxin.

A hamis tanúzási vád miatt menekült Bukta az USA-ba azt állítva, hogy koholt vádakkal üldözik a magyar hatóságok, és az ellene folyó eljárásban nem tud tisztességesen védekezni.

A férfi a Hvg-nek azt mondta, az amerikai hatóságok előtt vallomást tett a részletekről, átadta a magyar jogi eljárások minden iratát. „Az amerikai hatóságok ezen ügyeket alapos vizsgálatoknak vetették alá, és megállapították, hogy az ezen ügyekben folyó magyar bírósági eljárásoktól a félelmem megalapozott, ezért adtak számomra menedékjogot” – állítja Bukta, aki szerint ez „súlyos üzenet” az Egyesült Államok részéről Magyarországnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!