Varjak támadhatnak az emberre a városokban, pánik helyett kiabálással el lehet riasztani őket

2022. május 3. – 14:29

Másolás

Vágólapra másolva

„Lakott területen elsősorban a varjúfélék, különösen a dolmányos varjak április végétől induló és akár június közepéig tartó fiókareptetésekor számíthatunk egyesek számára félelmet keltő madártámadásokra” – hívja fel a figyelmet közleményében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A madarak ilyenkor a fészket elhagyó, de még ügyetlen és repülni még gyakran nem teljesen tudó fiókáikat védelmezik. Előfordulnak olyan hiperérzékeny állatok, amelyek már akkor is támadnak, ha az ember néhány tíz méterre megközelíti az egyébként nem is látható fióka rejtekhelyét.

Az MME szerint támadó madarak esetében is hasonlóan kell eljárni, mint a nekünk rontó kutyáknál:

  • ne fussunk el;
  • forduljunk szembe az állattal;
  • karunkat széttárva mutassuk magunkat sokkal nagyobbnak és félelmetesebbnek;
  • és kiabáljunk rá az állatra.

Rámenősebb madarak esetén nyugodtan használjuk védekezésre a kezünk ügyében lévő szatyrot, kézitáskát, könnyű hátizsákot, kabátot, esernyőt, kalapot, és így hátráljunk el, írták.

A madártani egyesület szerint Európában alig él olyan madár, amely támadásával közvetlen sérülést okozhat. Gondot inkább a járulékos balesetveszély jelent, amikor a megijedő ember leesik a fáról, elbotlik, esetleg kiszalad az úttestre.

Magyarországon leginkább a kis, szürke tollú fiókáival úszó bütyköshattyú-pártól kell tartanunk, ami a fürdőző gyerekek és a gyengébb fizikumú felnőttek számára komoly kockázatot jelenthet. Ezért a fiókáit vezetgető hattyúkat (vagy a fészküket) kerüljük el – figyelmeztet az egyesület.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!