Erősebb lesz az idei allergiaszezon

2022. május 3. – 09:31

Erősebb lesz az idei allergiaszezon
Fotó: Maud Dubuy / Hans Lucas / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Idén az átlagosnál többen és súlyosabb tünetekkel keresik fel a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika ambulanciáját a korábban és erősebben érkező allergiaszezon miatt, írja a Semmelweis Egyetem. Kraxner Helga, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika adjunktusa azt mondta, hogy a szokásosnál korábban jelentkező és erős tünetek hátterében az enyhe tél és a nagy szárazság állhat, amely megnöveli az allergén növények pollenjeinek számát a levegőben.

A szakértő azt is hozzátette: megszokott, hogy márciustól őszig az általános tünetek miatt sokan keresik fel a klinika ambulanciáját, de az idén az átlagosnál többen és súlyosabb tünetekkel is jelentkeznek, sok embernek komolyan romlott az életminősége az erős allergiaszezon miatt. Jóval többen fordultak az egyetem szakembereihez súlyos alvászavar, fáradékonyság, az allergia következtében kialakult elhúzódó vagy visszatérő kötőhártya gyulladás miatt.

A hatékony terápia kialakítása és a gyógyszerek beállítása mellett, ebben az időszakban olyan az életmódbeli változtatások is sokat segíthetnek, mint a gyakori hajmosás, ruha- és ágyneműcsere, pollenszűrős szúnyoghálón keresztüli szellőztetés, és sós orrmosó folyadékot is érdemes használni, amely eltávolítja az orrnyálkahártyáról és a szem kötőhártyájáról az irritáns anyagokat és a pollent.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!