Szabó Magda novellája, Juhász Gyula és Janus Pannonius egy-egy verse a magyarérettségi második részében

2022. május 2. – 09:33

Szabó Magda novellája, Juhász Gyula és Janus Pannonius egy-egy verse a magyarérettségi második részében
Érettségi vizsga a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnáziumban – Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Szabó Magda egyik novelláját kell elemezniük a diákoknak, vagy Juhász Gyula és Janus Pannonius egy-egy versét hasonlíthatják össze az idei középszintű írásbeli magyarérettségi második részében. A két verset a Várad (Nagyvárad) tematika köti össze.

Az érettségi első felében egy magyar nyelvű szótár bevezetőjéből vett részletet kaptak szövegértési feladatként a diákok. A vizsgázóknak a kb. 2 oldalas szöveggel kapcsolatos kérdéseket kellett megválaszolniuk.

Ezután egy rövid szöveget kellett írniuk, itt két téma közül választhattak. Érvelhettek az iskolai memoriterek fontosságáról, a másik választható feladatban pedig egy iskolagyűlési hozzászólást írhattak a tanulmányi kirándulásokról.

A diákok 13 óráig fejezhetik be az írásbeli feladatsort.

A ma 9 órakor megkezdődött érettségiken magyar nyelv és irodalomból középszinten kb. 71 ezren, emelt szinten több mint 2200-an vizsgáznak.

A középszintű vizsga 4 órás. A diákok ehhez két feladatsort kapnak. Az elsőt 90 perc alatt kell megoldaniuk, ami egy 60 perces szövegértési és egy 30 perces szövegalkotási feladatból áll. A szövegértési feladatnál egy szövegrészlet alapján kell különböző kérdéseket megválaszolniuk. A szövegalkotási feladatnál megadott szempontok alapján kell írniuk egy rövid, 120-200 szavas szöveget, ami lehet például egy hivatalos levél vagy egy rövid érvelés.

A diákok ezután kapják meg a feladatlap második részét a hagyományos esszékérdésekkel. Az érettségizők 150 percet kapnak arra, hogy megadott szempontok alapján elemezzenek egy irodalmi művet, de választhatják két mű összehasonlító értelmezését is.

Ugyan a mai vizsga hivatalosan 13 óráig tart, de előfordulhat, hogy egyes iskolákban adminisztratív, közlekedési vagy egyéb okokból később tudják elkezdeni a vizsgát, így 14 óráig még lehetnek olyanok az országban, akik az érettségi feladatokat írják.

A Telexen 14 óra után, a törvényes határidők betartása után meg lehet nézni a feladatlapot és a megoldásokat. Kovács Péter, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanára rövid videókon is ismerteti majd az esszéfeladatok lehetséges megoldását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!