Hadházy a Kossuth téren: A Jobbik, az MSZP és az LMP kollaboráns pártok

2022. május 2. – 19:31

Hadházy a Kossuth téren: A Jobbik, az MSZP és az LMP kollaboráns pártok
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Ha az emberek mást látnak tőlünk, mint amit hallanak, attól hányni lehet – mondta Hadházy Ákos hétfő délutáni utcafórumán a Kossuth téren azzal kapcsolatban, hogy az ellenzéki pártok ellenállásról beszélnek, de közben képviselőik leteszik esküjüket a parlament alakuló ülésén. Hadházy egyedüliként maradt távol az eskütételtől, ennek apropóján pedig a Parlament épülete elé állt ki köztéri fogadóórát tartani.

Az esemény elején a volt LMP-s politikus ugyan leszögezte, hogy nem a sajtóval, hanem a választókkal akar beszélni, de azért a beszélgetés előtt egy 25 perces monológban fejtette ki véleményét a körülbelül száz érdeklődőnek. Ebben arról próbálta meggyőzni a hallgatókat, hogy miért volt hiba az ellenzéki pártok részvétele az alakuló ülésen, és miért kellene a Fidesszel való együttműködés helyett inkább ellenállást szervezni.

Hadházy rögtön azzal kezdte, hogy négy éve nagyon hasonló helyzetben volt. A kormánypártok szerinte már akkor is csaltak a választáson, a demokrácia sérült, a választások után pedig komoly tüntetések voltak. Sokan ennek ellenére nem az ellenálláson gondolkodtak, az LMP frissen megválasztott képviselői akkor például szerinte nagyon örültek a mandátumuknak.

Hadházy felemlegette, hogy az ellenzék összefogása a rabszolgatörvény bevezetése elleni tüntetések és az MTVA-székházban történt események után született meg. Szerinte akkor lehetőség lett volna ellenállást szervezni, de a pártok az összefogásban bízva politizálni akartak és az európai parlamenti, illetve önkormányzati választásokra koncentráltak. A 2019-es önkormányzati választáson pedig ezek a pártok az eredmények láttán elbízták magukat, miközben országosan Hadházy szerint kikaptak a Fidesz–KDNP-től.

A független parlamenti képviselő feltette a kérdést: vajon hogyan beszélhet az ellenzék megújulásról, ha az előválasztáson hat pártból öt egy olyan jelöltet támogatott Zuglóban, akiről mindenki tudta, hogy egy gengszter?

Hadházy ezután az ellenzék stratégiáját egy repülőutazáshoz hasonlította. Szerinte ha valaki egy viharba keveredett repülőn az ablak mellé ül, akkor nem lesz baja, mert ugyanazt látja a szemével, mint amit érez is. Viszont ha beül a belső ülésre és nem néz ki az ablakon, akkor nem látja, de érzi a vihart, ettől pedig rosszul lesz, vagy hányni fog. Ennek megfelelően gondolja, hogy az ellenzék viselkedésétől is hányni lehet. A probléma ugyanis szerinte az, hogy

„az ellenzék sajnos sokszor beszélt megújulásról, de nem így tett. Még többször beszéltek ellenállásról, de nem történt meg a valódi ellenállás.”

Hadházy szerint a kivonulás nem megoldás, de az új ellenzéki politizálás alapja lehet. Példaként hozta fel, hogy az északír Sinn Féin politikusai sem veszik fel a mandátumukat, mert republikánusként nem hajlandók felesküdni a királynőre. Hozzátette, hogy ő egyébként le fogja tenni az esküt, de csak egy későbbi időpontban.

Szerinte hiba volt az ellenzéki pártok részéről, hogy bementek az eskütételre, a választást ugyanis elcsalták, az ellenálláshoz pedig áldozatok kellenek. Azzal kapcsolatban, hogy a Momentum, a DK és a Párbeszéd politikusai Áder János beszéde előtt kivonultak az ülésteremből, míg a Jobbik, az MSZP és az LMP képviselői bennmaradtak, Hadházynak sarkos véleménye van. Szerinte

„voltak olyan pártok, akik ezt a problémát majdnem megértették, ennyivel előrébb tartunk, volt olyan párt, amelyik kijött, volt de volt olyan is, aki némán végighallgatta Ádert. Sajnos róluk nem tudok finomabban fogalmazni: ezek a pártok kollaboráns pártok”.

Hadházy többször megköszönte a téren tartózkodó néhány tucat embernek, hogy ha más nem, ők legalább kiállnak mellette, majd arra szólította fel őket, hogy segítsék őt az ellenállásban, sőt, maguk is építsék az ellenállást. Hogy ez alatt pontosan mit értett azt leszámítva, hogy nem ment be a parlament alakuló ülésére, nem részletezte az eseményen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!