Reszkethetnek a szúnyogok a Tisza déli szakaszán: folytatódik a biológiai szúnyogirtás

2022. május 2. – 12:59

Másolás

Vágólapra másolva

Csongrád-Csanád megyében, a Tisza Szentes-Mindszent-Algyő szakaszán folytatódik a héten a szúnyoglárvák irtása, írja az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatására hivatkozva az MTI. Múlt héten a Tisza-tónál és a Tisza szolnoki szakaszán folytattak biológiai szúnyoggyérítést. Eszerint a hatékony munkavégzést az ártéri erdőterületeken nehezíti a fák zárt lombozata, amelyen a folyékony permetezőszer jelentős része fennakad. Ezeken a területeken repülőről granulátumot szórnak ki, amely át tud jutni a lombozaton, és a tavasz végi, nyári időszakban is megfelelő hatékonysággal lehet vele védekezni.

Az erre a hétre tervezett kezelések a Tisza ártéri erdeit érintik, ezért ott a biológiai készítményt granulátum formában juttatják majd a területre.

A katasztrófavédelem közleménye arra is felhívta a figyelmet, hogy a szúnyoglárvák nemcsak a tavak és folyók mentén fejlődhetnek ki, hanem bármilyen vízben, ezért is fontos a ház körüli tenyészőhelyek megszüntetése:

  • célszerű a vízgyűjtőként szolgáló kerti edényekből, virágcserepekből kiönteni az esővizet, az esővízgyűjtő hordókat pedig szúnyoghálóval lefedni,
  • valamint érdemes a ház körül található vízelvezető árkokat rendben tartani, hiszen ha nem áll meg benne az esővíz, szúnyogok sem fejlődnek ki benne, sőt a felhőszakadás utáni villámárvíz kialakulásának is kisebb az esélye.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!