Hol lesz ma a legjobb sör és virsli? Május elsejei programajánló

2022. május 1. – 07:07

Hol lesz ma a legjobb sör és virsli? Május elsejei programajánló
Felvonulók a felsőtárkányi retro majálison 2019-ben – Fotó: Komka Péter / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A hagyományoktól eltérően idén nem csak az MSZP, de az ellenzéki összefogás többi pártja sem tart majálist a Városligetben május elsején. A Fidesz-KDNP eddig sem szervezett programot a munka ünnepére, de az ellenzéki pártoknál ez korábban minden évben megtartott eseménynek számított.

A parlamenti pártok közül egyedül a Mi Hazánk tarotta fontosnak, hogy megemlékezzen a szocialista Második Internacionálé által kitalált ünnepről, a radikális párt ünnepsége az Óbudai szigeten lesz. Ott ráadásul nem csak a sör és a virsli lesz garantált, de reggel kilenckor az első száz érdeklődőt szalonnás rántottával várják a párt parlamenti képviselői. A Mi Hazánk majálisán az egész napos gyerekprogramokon kívül délben egy szakszervezeti beszélgetést is tartanak, egykor Toroczkai László ad elő, délután háromtól pedig P Mobil, majd pedig Romer koncert is lesz.

A Thürmer Gyula vezette Magyar Munkáspárt háborúellenes tüntetéssel is összeköti az eseményt, ők reggel 9-kor kezdenek a Kodály Köröndön, majd onnan indulnak tovább a Honvédelmi Minisztérium Lehel úti épülete elé. Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban egyébként ők is hasonló véleményen vannak, mint a Mi Hazánk, honlapjuk egyik bejegyzése szerint „az ukránok nem békét akarnak, hanem a háború folytatását, sőt kiterjesztését!”

Aki mégsem politikára vágyna a munka ünnepén, az a Városligetbe is kilátogathat, ahol számos gyerekprogram mellett koncertek és szakszervezeti beszélgetések is lesznek. Május elsején lehet ráadásul először kipróbálni a nemrég felállított hőlégballon-kilátót is a Ligetben.

A 126 éves Vígszínház két év kihagyás után idén ismét megtartja a Vígmajális című eseményét, ahová délután kettőtől változatos programokkal várják az érdeklődőket. A Margit-szigeten ingyen lufival várják a gyerekeket a Gasztro Sétánynál, Gazdagréten pedig Mézes Majális lesz. Aki pedig valami különlegesebbet szeretne kipróbálni, az ellátogathat az egész hétvégén zajló Budaörsi Repülőnapra.

Május elseje egyébként a világ szinte minden országában munkaszüneti nap, a január elseje mellett ez a legelterjedtebb ünnepnap. Ilyenkor a munkásmozgalmak által elért olyan gazdasági és szociális vívmányokra emlékezünk, mint például a fizetett szabadság, vagy a negyvenórás munkahét bevezetése. A dátumról 1891-ben döntött a szocialista és munkáspártok nemzetközi szervezete, de már korábban, 1886-ban éppen ezen a napon kezdtek sztrájkba a chicagói munkások a nyolcórás munkanap bevezetéséért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!