Ukránbarát és oroszpárti tüntetés zajlott egyszerre Budapesten

2022. április 30. – 14:59

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton kora délután oroszbarát és Ukrajna melletti szolidaritási tüntetést is szerveztek egyszerre Budapesten, nem is túl messze egymástól. A Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület és az Egység Ukrán Egyesület délután egy órakor érkezett a Deák térre, egy órával később, délután 2-kor pedig megkezdődött az Oroszország melletti szimpátiatüntetés a Szabadság téren.

A Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület korábban levélben kérte a BRFK-tól, hogy vonják vissza az orosz szimpátiatüntetés engedélyét, de a rendőrség ennek nem tett eleget.

Oroszbarát tüntetők a budapesti Szabadság téren, a Szovjet hősi elmlékmű előtt Fotó: Lengyel-Szabó Péter / Telex
Oroszbarát tüntetők a budapesti Szabadság téren, a Szovjet hősi elmlékmű előtt Fotó: Lengyel-Szabó Péter / Telex

Nem sokkal délután fél három után a két tábor egymás közelébe ért, miután az ukránbarát tüntetők a Deák térről a Vértanúk terére vonultak.

A Telex helyszíni tudósítója szerint az oroszbarát tüntetők körülbelül kétszázan lehetnek, az Ukrajna mellett kiállók pedig kb ötször annyian, köztük ukránok is vannak a tömegben.

Ukránbarát tüntetők Budapest belvárosában Fotó: Lengyel-Szabó Péter / Telex
Ukránbarát tüntetők Budapest belvárosában Fotó: Lengyel-Szabó Péter / Telex

Az oroszbarát tüntetők szerint Egyesült Államok a felelős a háborúért, az Oroszország elleni „túlzott szankciók” pedig élelmiszer- és energiaválságot hoznak a világra. Az ukrán ellentüntetők szerint „1956 óta tudjuk és átérezzük, mit jelent, amikor a Kreml beleszól egy szabad ország belügyeibe, rákényszeríti akaratát egy demokratikus országra. Ukrajna most ezt 2022-ben még véresebben, még több ártatlan áldozattal éli át.”

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom