Vihart kavart Kásler Miklós ajándékszobra Veszprémben

2022. április 30. – 09:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szent Margitról készült szoborral lepte meg az emberi erőforrások minisztere Veszprém városát, a szobrot Margit-romok melletti parkban állítanák fel, de ott már áll egy Szent Margit-szobor, aminek az elszállításához az alkotója nem járul hozzá, írja a Magyar Narancs.

A lap szerint Túri Török Tibor mellszobrát a Szent Margit Római Katolikus Óvoda udvarára akarja áthelyeztetni a fideszes vezetésű önkormányzat, de a művész azért nem járul hozzá, mert sérülésmentesen nem távolítható el jelenlegi helyéről.

A Magyar Narancs szerint a szoborvita olyan vihart kavart a városban, hogy a polgármester nem terjesztette a városi közgyűlés elé az ügyet.

Kásler Miklós ajándékszobra egyébként Párkányi Raab Péter Kossuth-díjas szobrászművész 3,5 méter magas egész alakos műalkotása, ami eredetileg a a horvátországi Split közelében lévő Klissza (Klisa) várába terveztek, ahol Szent Margit 1242-ben született. A négyezer lakosú település önkormányzata azonban nem tartotta jó kezdeményezésnek, visszautasította Kásler ajándékát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!