Átlátszó.hu: Csaknem egymilliárdért újították fel a budai villát, amit Áder János kap

2022. április 30. – 13:05

Másolás

Vágólapra másolva

Majdnem egymilliárd forintért renoválták és bővítették ki azt a nettó 637 négyzetméteres XII. kerületi épületet, amelyet Áder János leköszönő államfő kap élete végéig szóló használatra május 9., azaz mandátuma lejárta után, derült ki az Átlátszó.hu cikkéből. Ádernek építették ugyanis újjá a XII. kerület, Béla király út 3/a szám alatti, mintegy 2141 négyzetméteres állami ingatlant, amely a Normafa Park történelmi sportterület része.

A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság ugyanis 929,1 millió forintban jelölte meg az építkezés költségét a portál közérdekű adatigénylésére válaszolva. A lap szerint ugyanakkor az adatigénylésre adott válaszból nem derült ki, hogy pontosan milyen feladatok elvégzését takarja az összeg, valamint hogy a svábhegyi beruházás teljes árát jelzi-e.

A Budapest Főváros Kormányhivatalának Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztálya által 2021. február 9-én kiadott építési engedély szerint a 2141 négyzetméteres telken álló épület nettó alapterülete a teljes átépítés és felújítás után 637 négyzetméterre „csökken”, de ehhez még hozzáadódik egy 178 négyzetméteres terasz és tetőkert is. Úgy tudni továbbá, hogy

a villához szauna, fitneszhelyiség, mosókonyha szennyesledobóval, két beállós gépjárműtároló és személyfelvonó is tartozni fog.

Az építkezés hivatalosan „a Normafa Park történelmi sportterület megvalósításához szükséges beruházásokkal összefüggő, nemzetgazdasági szempontból kiemelt ügy”, mivel azonban e beruházás valójában nem kapcsolódik a kijelölt témához, így az Átlátszó szerint valószínű, hogy a kormány a helyi építési szabályozások alól akarta kiemelni a beruházást, valamint megkönnyíteni és felgyorsítani a munkafolyamatokat.

Ezt egyébként korábban Áder hivatal sem cáfolta, sőt: a Köztársasági Elnöki Hivatal csupán annyit tett hozzá az ügylethez.

„A volt köztársasági elnökök ingatlanhasználatára vonatkozó szabályok nem változtak, ezért második elnöki ciklusa végén Áder János államfőt se több, se kevesebb juttatás nem illeti majd meg, mint a köztársaság első elnökét, Göncz Árpádot. Göncz Árpád tízéves mandátuma lejárta után, 2000. augusztusában, a II. kerületi Vérhalom tér 7. alatt található reprezentatív neobarokk villába költözött, Áder János pedig elfogadta a számára felajánlott XII. kerület, Béla király út 3/a. alatt található ingatlant”.

Áder János megbízatása május 9-én ér véget. Utódját, Novák Katalint március 10-én választotta meg államfőnek az Országgyűlés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!