Márki-Zay nem tudta lecserélni alpolgármesterét, ezért megvonta minden feladatkörét

2022. április 29. – 09:12

Másolás

Vágólapra másolva


Márki-Zay Péter polgármester csütörtökön javaslatot tett Hódmezővásárhely MSZP-s főállású alpolgármestere, Kis Andrea leváltására, de a közgyűlés leszavazta. Helyére Gyöngyösi Ferencet ültette volna, így azonban ez nem sikerült.

Ezek után Márki-Zay megvonta Kis Andrea minden feladatkörét.

Ahogy azt a Facebookon írta: „éltem a törvény adta jogkörömmel, és Kis Andreától alpolgármesteri feladatait teljeskörűen megvontam. A döntéstől függetlenül Gyöngyösi Ferenc külön juttatás nélkül is segítséget nyújt a város vezetésében.” Márki-Zay csupa nagybetűvel adta mindenki tudtára, hogy NEM POLITIKAI, HANEM MUNKÁLTATÓI DÖNTÉS SZÜLETETT.

De nem lenne Márki-Zay Márki-Zay, ha pár órával később nem posztolt volna egy újat: „Az ember soha nem attól válik meg, aki támogatja, hanem aki sorozatban hátba szúrja.”

Ezek után került sor egy péntek reggeli rendkívüli közgyűlésre, ahol többek között arról szavaztak, hogy a polgármesteri hivatalnál dolgozó tisztségviselők számát két fővel csökkentsék május elsejétől. A javaslatot a tíz jelen lévő képviselőből kilencen támogatták, egyedül Kis Andrea szavazott nemmel.

Szavaztak még a hivatal belső szervezeti tagozódásáról, ezt szintén 9 igen, 1 nem szavazattal elfogadták.

Mivel a csütörtöki közgyűlés Kis Andrea megbízatását nem volna vissza, feladatait Márki-Zay Péter írásban, teljeskörűen megvonta, Berényi Károly alpolgármester számára pedig többletfeladatokat állapított meg. Csütörtökön Márki-Zay azt írta, hogy Gyöngyösi Ferenc külön juttatás nélkül is segítséget nyújt a város vezetésében. A péntek reggeli rendkívüli közgyűlésen Berényivel kapcsolatban azt mondta, hogy

indokoltnak tartja az alpolgármester illetményének emelését,

amiről szavaztak is, a társadalmi megbízatású alpolgármesterek illetményének szabályai szerint maximum a polgármester illetményének 45 százaléka lehet, itt 30 százalékban határozták meg ezt, erről szavaztak is. Kiss Andrea jelezte, hogy kimaradna a szavazásból, így azt 9 igen szavazattal fogadták el.

A polgármester a hódmezővásárhelyi közgyűlés pénteki rendkívüli ülését követően újságíróknak azt mondta, nem látja úgy, hogy megingott volna a városvezetés mögötti többség a változás következtében. Hozzátette: lesznek kérdések, amelyeket tíz, s lesznek olyanok, amelyeket kilenc képviselő támogat, írja az MTI.

Márki-Zay Péter kifejtette, belső feszültségek vezettek ahhoz, hogy az alpolgármester leváltását kezdeményezte. Kis Andrea a közgyűlést követően újságíróknak úgy fogalmazott, végtelenül sajnálja a kialakult helyzetet, de mivel a vásárhelyiek választották meg, ezért a legjobb tudása szerint mindenkit képviselni fog.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!