Mobiltelefonnal, vacsorameghívással és drága húskészítményekkel megkenhető kormánytisztviselő ellen emeltek vádat

2022. április 29. – 09:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tizennyolc személy ellen emelt vádat a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség egy olyan korrupciós ügyben, amelyben kormánytisztviselők és vállalkozók érintettek – derül ki a Központi Nyomozó Főügyészség pénteki sajtóközleményéből.

A vádirat szerint a korrupciós ügy egyik főszereplője egy középkorú férfi, aki az adóhatóság végrehajtási ügyeket intéző és nyilvántartó osztályán dolgozott beosztott kormánytisztviselőként. Ez a férfi az ügyészség szerint „jó kapcsolatot alakított ki olyan vállalkozókkal, akik személyükben vagy cégükön keresztül már huzamosabb ideje voltak érintve különböző adóhatósági eljárásokban”. A jó kapcsolat fenntartása érdekében aztán olyan információkat és adatokat szolgáltatott, amelyek azt a látszatot keltették, hogy neki köszönhetően alakultak jól a vállalkozók ügyei. Ezenkívül:

  • az adózók rendszerben lévő adatait többször (akár külön kérés nélkül is) megtekintette;
  • vállalkozott az adott ügy soron kívüli elintézésére;
  • és segítette a kérelmek, nyomtatványok megfelelő kitöltését, elkerülve ezzel a hiánypótlás miatti időveszteséget.

Az ilyen ügyintézésekbe a kormánytisztviselő férfi időnként három bizalmas kollégáját is bevonta. A jogellenes hivatali segítségnyújtásért cserébe különböző ellenszolgáltatásokat, például mobiltelefont, vacsorameghívást vagy nagyobb értékű húskészítményeket kért a vállalkozóktól. Ezekről az ügyészségi közlemény

„látványos vagyongyarapodást nem eredményező, de a napi megélhetést jelentősen megkönnyítő” jogtalan előnyöknek nevezi.

Az ügyészség összesen négy adóhatósági dolgozóval valamint tizennégy vállalkozóval szemben emelt vádat ebben az ügyben. A vádiratában az ügyészség a kormánytisztviselővel szemben szabadságvesztés büntetés és pénzbüntetés kiszabására, valamint vagyonelkobzás elrendelésére tett indítványt, illetve valamennyi kormánytisztviselő vonatkozásában indítványozta a köztisztviselői foglalkozástól határozott időre történő eltiltást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!