Az egész családját éveken át rettegésben tartó 54 éves férfi ellen emeltek vádat

2022. április 29. – 10:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tekintélyelvűség uralkodott az ügyészség szerint egy Pápa közeli falubeli családban, ahol az apa 2006 óta rendszeresen szidalmazta, fenyegette és bántalmazta a feleségét, gyakran a három gyerekük füle hallatára. Az is előfordult, hogy a férfi a gyerekeket is megütötte, az egész család rettegett tőle.

Az 54 éves férfi ellen testi sértés vétségével elkövetett kapcsolati erőszak, zaklatás és kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emeltek vádat. A Veszprém Megyei Főügyészség vádirata az ügyészségi közlemény alapján brutális képet fest a családról. Többek között szerepel benne, hogy:

  • a család összes tagjának az apa minden döntését be kellett tartania.
  • A férj rendszeresen lealacsonyító, az emberi méltóságot súlyosan sértő kifejezésekkel illette a feleségét.
  • Az apa rendszeresen ingerült lett az anya „jelentéktelen mulasztása, figyelmetlensége” miatt, ezért leggyakrabban tenyérrel ütötte arcon a nőt, de az is előfordult, hogy ököllel ütötte, megrúgta.
  • A bántalmazások következtében nyolc napon belül gyógyuló sérülései keletkeztek az anyának.
  • A verbális és fizikális bántalmazások azután is folytatódtak, miután a nőnél súlyos betegséget állapítottak meg.
  • A nő egy idő után már védekezésképtelen volt az egészségügyi állapota miatt, de korábban sem védekezett, mert attól a férje csak még agresszívebbé vált.
  • A gyerekek rendszeresen fültanúi voltak az anyjuk szidalmazásának és bántalmazásának, de olyan is volt, amikor az apa maga számolt be arról a gyerekeknek, hogy megverte a feleségét, mert a nő „nem fogadott szót”.
  • Volt, hogy a gyerekeit is megütötte, és előfordult, hogy az egyiküket le is köpte, és a nyakánál fogva rángatta, miután hazugságon kapta.
  • A ma már kamaszkorú gyerekek annyira tartottak az apjuktól, hogy a kéréseit ellentmondás nélkül teljesítették és az anyjukat is rendszeresen arra kérték, hogy tegye azt, amit apjuk kér tőle.

Az ügyészség a Pápai Járásbíróságnál indítványozta, hogy a férfire börtönbüntetést szabjanak ki, és tiltsák el minden olyan foglalkozástól, melynek során gyerek nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végezné, vagy kiskorúval egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyba kerülne.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom