Meghalt a legendás pécsi virágárus, aki harminchat évig köszöntötte a Kórház tér sarkán a pécsieket

2022. április 27. – 16:12

Meghalt a legendás pécsi virágárus, aki harminchat évig köszöntötte a Kórház tér sarkán a pécsieket
Fotó: Pécsma

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint harminc évig, 1986 óta árusította virágait Jandó László – becenevén Bukta – a pécsi Kórház tér sarkán. Alakja annyira hozzátartozott a kirakathoz, aminek az ablakában naphosszat üldögélt, ahonnan köszöngetett az arra járóknak és beszélgetett számtalan ismerősével, hogy 2009-ben a lábnyomait is felfestették az ablak alá a járdára. Most kedden hunyt el, 59 éves lett volna.

„Szép napot!” – fáradhatatlanul, széles mosollyal az arcán viszonozta a köszöntéseket, mintha mindenki régi ismerőse lenne. Bárkivel szívesen szóba elegyedett, útba igazította a turistákat, megőrizte a bicikliket, amíg a tulajdonosa beugrott a kisboltba, vagy a sarki kifőzdébe ebédelni. És megőrizte a történeteket, panaszokat, titkokat is, amiket rábíztak a pécsiek.

2016-ban a Pécsma készített vele interjút, abban azt mondta:

„Én Pécsnek a 80 százalékát ismerem. Ha nem is vesznek virágot – hiszen nem kötelező –, két-három szót szólunk egymáshoz, meghallgatom őket és ők is meghallgatnak engem, hiszen mindannyiunknak vannak panaszaink, és érdekes történeteink.”

Buktával tényleg bármikor, bármiről lehetett beszélgetni, hiszen nem csak a várost, a benne lakókat is nagyon jól ismerte. Érdekelte a politika, a városi ügyek, rendszeresen megfordult a pécsi közgyűlésen is, a karzatról hallgatta végig türelmesen a napirendi pontok hosszú sorát.

Fotó: Aradi Hanga / Telex
Fotó: Aradi Hanga / Telex

Közéletről, pécsi történetekről, emberekről, ismert és kevésbé ismert városi legendákról, egészségről, betegségről, mindennapi nehézségekről, no és persze a virágokról egyaránt szóba tudott állni bárkivel. Esőben, szélben, hidegben, még a járványhelyzet alatt is árulta virágait, amiket újhegyi kertjében nevelgetett kitartóan.

Keddi halálhíre óta számtalan pécsi, köztük a polgármester osztotta meg róla emlékeit a közösségi médiában. A Kórház téri kirakatnál pedig azóta is gyűlnek a virágok és mécsesek, amikkel a városlakók kedvenc virágárusukra emlékeznek.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!