Hadházy: Gyökértelen az ellenzék, nincs beágyazva a helyi közösségek életébe

2022. április 26. – 10:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Interjút adott a 444.hu-nak Hadházy Ákos független képviselő, aki a legharcosabban követelte, hogy az ellenzéki képviselők a parlamenti munka helyett inkább a vidéki bázis megszervezésére fordítsák energiáikat. Az interjúban egy kérdésre válaszolva Hadházy nem zárta ki azt sem, hogy pártot alapít vagy visszavonul.

Néhány idézet a beszélgetésből:

  • „Sajnálom és szégyellem, de a Fidesz tagja voltam, és pontosan láttam, hogy 2006 után miként épült újra a párt. Akkor Orbán azt mondta: mostantól nem járunk a parlamentbe, helyette mindenki menjen el, és szervezze a helyi közösségeket – keresse azokat, akikre lehet számítani szórólapozásban, standolásban, akik a kocsmában elmondják, hogy mekkora kánaán lesz, ha győz a Fidesz, és akik leadják a drótot a helyi ügyekről.”
  • „Sikernek mondani, hogy volt országosan 20 ezer szavazóbiztos, akit az ellenzéki összefogás delegált, többnyire nagyvárosokból, ez egy nagyon rossz vicc – vagy még inkább tragédia. Pontosan azt fejezi ki, mennyire gyökértelen az ellenzék, mennyire nincsen beágyazva a helyi közösségek életébe.”
  • „Fel kell osztani a választókerületeket a fizetett képviselők között, és számonkérni egymást három vagy hat hónap múlva, hogy megvan-e minden faluban az a két vagy három ember, akit fel lehet hívni, ha teendő van. Erre egy párt tizenegynéhány képviselője nem képes. Ehhez mindenkire szükség lenne. Ha valamiért, ezért érdemes együttműködniük.”
  • „Vége a virágos nemzetközi konjunktúrának, és úgy néz ki, az unió sem küldi tovább szabadon ellopható módon a támogatásokat. A hatalom bármikor szorult helyzetbe kerülhet.”
  • „Az alakuló üléstől való távolmaradás nagyon fontos, hiszen ott az új parlament vita nélkül dönt a választási bizottság beszámolójáról és fogadja el, hogy minden a legnagyobb rendben volt a választással.”
  • „A sok eszköz, a módosítók, a jogi és adminisztrációs munka (az országgyűlésben) egész embereket kíván – ez elvonja az erőforrást a tényleges politikai munkától. (…) Ennél sokkal több értelme volna kihelyezett, alternatív nemzetgyűléseket tartani, közösségeket szervezni országosan.”
  • „Nem igaz, hogy nem érdekli az embereket a visszaélések sorozata, csak egyszerűen nem jutnak el hozzájuk az információk. Egy-egy erősebb Facebook-bejegyzésemet 4-5 ezren is megosztják; így esetenként akár 500 ezer emberhez is eljut.”
  • „Az Elios-ügyről is az emberek alig fele hallott, és kevesebb mint a megkérdezettek harmada tudta elmondani, hogy miben állt a korrupció. Vajon a magyarok hány százaléka van tisztában azzal, hogy mi épült és zajlik Hatvanpusztán? Az én tapasztalataim alapján nagyjából 30 százalék lehet. Ahhoz jut el, aki keresi a híreket. (…) Ha négy éven át a kék plakátokon Soros, Brüsszel, Juncker és migránsok helyett hatvanpusztai drónfelvételeket mutogatnának, nem ez lenne az eredmény.”
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!