A szexuális irányultság pontos megértésére indítanak átfogó kutatást a pécsi egyetem kutatói

2022. április 25. – 13:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Milyen nemű partnerhez vonzódsz szexuálisan, milyen nemű partnerrel szexelsz/szexeltél már?, Miként azonosítod magad: meleg, heteroszexuális, biszexuális vagy valami más?” – általában ilyen és ehhez hasonló kérdések szoktak szerepelni a szexuális irányultságot firtató kutatásokban, a Pécsi Tudományegyetem kutatói viszont a szexuális irányultság néhány pszichológiai összefüggését szeretnék feltérképezni most induló névtele, online kérdőívükben.

Dr. Meskó Norbert, a PTE Pszichológia Intézetének egyetemi docense, a kutatás vezetője szerint fontos tisztázni, hogy amikor szexuális irányultságról beszélünk, akkor a fogalomnak nincs univerzálisan elfogadott meghatározása. Van, amikor szexuális vonzódásként definiálják, egy másik megközelítésben a szexuális viselkedést helyezik fókuszba, máskor pedig a pszichológiai identitást.

„Ezért amikor szexuális orientációról beszélünk, fontos lenne, hogy olyan átfogó módon szemléljük a jelenséget, amely figyelembe veszi a vonzalmat, a viselkedést és az identitást is” – magyarázta Dr. Meskó Norbert a kérdőív indításáról szóló közleményében. A kutatás kitöltési ideje 10-20 perc, és ide kattintva érhető el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!