A holokauszt magyarországi áldozataira emlékezett az Élet Menete Budapesten

2022. április 24. – 21:13

A holokauszt magyarországi áldozataira emlékezett az Élet Menete Budapesten
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus miatt két év kihagyással idén ismét megrendezték a holokauszt áldozataira emlékező Élet Menetét Budapesten.

A séta az Élet Menete Alapítvány által állíttatott, az Újpesti rakpart és a Gogol utca sarkán álló Embermentők emlékműtől – Kelemen Zénó szobrászművész alkotásától – indult a margitszigeti Hajós Alfréd Uszodához, ahol többen felszólaltak.
Dani Dajan, a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt-emlékmúzeum igazgatója videóüzenetben köszöntötte a menet résztvevőit. Kiemelte, hogy négy pillér, a gyász, a tudás, az érzelem és a tanulságok levonása szükséges ahhoz, hogy a múltban történtek soha ne ismétlődhessenek meg. Saját tanulságként nevezte meg a független zsidó állam szükségességét és az antiszemitizmus elleni küzdelem fontosságát.
Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael Állam magyarországi nagykövete elmondta, az Élet Menete oktatási program is, hogy a fiatalok is megismerjék a múltat a még élő holokauszt-túlélőktől, tőlük hallva a történteket. A menet küldetésének célja egy olyan világ megteremtése, amelyben a „soha többé” nemcsak a zsidók, hanem minden ember számára valóság. Kiemelte:

a 21. században nincs helye az antiszemitizmusnak, s a holokauszt jelentsen örök figyelmeztetést arra, hogy soha többé.

A helyszínen elhangzott: a Hajós Alfréd Uszoda választása szimbolikus volt, mivel Hajós Alfréd olimpiai bajnok, az uszoda tervezője maga is holokauszt-túlélő volt. Az idei rendezvény koncepciója az volt, hogy bemutassanak egy kiváló magyar sportembert, és a sportban is tanúsított tolerancia, az egymás iránti elfogadás és tisztelet jelentőségét.
A rendezvényen fellépett Király Viktor és zenekara, Igó Éva érdemes és kiváló művész, a Baltazár színház művészei, Oláh Ibolya, Födő Sándor és Furák Péter, valamint a Lauder iskola Sirim kórusa.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

(MTI)

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!