Sáros eső, majd melegedés jön

2022. április 22. – 13:25

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy adag szaharai port szippant fel az a mediterrán ciklon, ami pénteken és szombaton többfelé hoz esőt, záport, zivatart a Kárpát-medencébe, így sáros eső is kialakulhat, írja az Időkép.

Pénteken délnyugat felől egyre többfelé ered el az eső, legkésőbb északkeletre ér oda a csapadék, napközben 10-16 fok lesz, de délen akár 22 fokig is melegedhet az idő. A legtöbb csapadék a Dunántúlon és délen várható.

Délután záporok, heves zivatarok főként délnyugaton, délen alakulhatnak ki. Az intenzív gócokból rövid idő alatt, lokálisan akár 20-30 mm-t meghaladó csapadék eshet. De 2-3 centis jég és viharos, 60 km/órás széllökés is kísérhet egy-egy zivatart.

Emiatt az Országos Meteorológiai Szolgálat 11 megyére (Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna és Zala) adott ki elsőfokú figyelmeztetést.

A csapadékos, záporos-zivataros időt okozó mediterrán ciklon szombat délelőtt északkelet felé távozik, a nap előrehaladtával egyre kevesebb helyen alakulhat ki gyenge eső, zápor, délután már hosszabb időszakokra kisüt a nap. Az északias szelet keleten kísérhetik élénk, északkeleten néhol erős lökések. A csúcshőmérséklet 14-20 fok között alakul.

Vasárnapra déli, délnyugati áramlással meleg levegő érkezik fölénk, a csúcshőmérséklet 19-26 fok között alakul, csak északon, a határ közelében lehet néhány fokkal hűvösebb, 25-26 fokot a délkeleti tájakon mérhetünk. Ugyanakkor nyugat, délnyugat felől egy záporos-zivataros zóna vonul át fölöttünk, elsősorban a középső és keleti tájakon számíthatunk többfelé csapadékra, nyugatabbra inkább csak helyenként. A szelet nyugaton, északnyugaton viharos, vagyis 60 km/órát meghaladó lökések kísérhetik, de máshol is gyakran lesz erős a szél.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!