Orosz energiafüggőség helyett megújuló energiát és energiahatékonyságot választana a magyarok többsége

2022. április 20. – 14:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyarok több mint háromnegyede úgy véli, hogy itthon kellene megtermelnünk az energiaszükségletünket, és nem lenne szabad más országoktól, főként az orosz gáztól függenünk – derül ki egy közvélemény-kutatásból, amelyet a Policy Solutions és a Závecz Research végzett március utolsó hetében.

A kutatás a Greenpeace megbízásából készült. A környezetvédelmi szervezet egyrészt arra volt kíváncsi, hogy Magyarország energiaellátását az emberek véleménye szerint milyen energiaforrásokra kellene alapozni. Itt elsöprőnek bizonyult a megújuló energiaforrások támogatottsága, a válaszadók négyötöde (80%) fontos szerepet szánna nekik az ország energiamixében. A választható opciók között szerepelt még a földgáz (41%), a nukleáris energia (36%), az olaj (20%) és a szén (12%), de ezen energiahordozók egyike sem szerzett többséget.

Az energiaforrásokra vonatkozó kérdés mellett négy állításról kellett véleményt formálniuk a válaszadóknak a közvélemény-kutatásban. Ez alapján a magyarok többsége egyetért azzal, hogy

  • Magyarországnak nem szabad függenie más országoktól az energiaigénye miatt, hanem itthon kell megtermelnünk a számunkra szükséges energiát;
  • csökkenteni kell Magyarország függését az orosz gáztól;
  • a kormánynak elsősorban a megújuló energiaforrásokat kellene támogatnia az energetikai fejlesztések során;
  • illetve az államnak aktívan kellene támogatnia az energiahatékonysági és -takarékossági beruházásokat.

A Greenpeace szerint az eredmények ismeretében a legfőbb tanulság az, hogy „a magyarok elsöprő többsége energiafüggetlenséget szeretne, és úgy gondolja, hogy a megújulóknak és az energiahatékonyságnak kulcsszerepet kell játszania Magyarország energiaellátásában”.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!