Több mint félmillió okmány vár megújításra, a kormányablakok nincsenek felkészülve

2022. április 19. – 09:45

Több mint félmillió okmány vár megújításra, a kormányablakok nincsenek felkészülve
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A G7 a Belügyminisztérium közzétett adatai alapján arra a számításra jutott, hogy 350 ezer személyi igazolvány és 280 ezer vezetői engedély cseréje maradhatott el a koronavírus megjelenése után bevezetett rendkívüli intézkedések óta, így a becslések szerint 630 ezer okmányt kell megújítani a következő hónapokban.

A koronavírus-járvány 2020 februárjában jelent meg Magyarországon, azóta, (leszámítva 2020. júniusa és novembere közötti időszakot) folyamatosan járványügyi veszélyhelyzet van érvényben itthon, ennek az is része volt, hogy meghosszabbították a lejáró okmányok érvényességét a járványügyi intézkedések végét követő 120 nappal. Tavaly decemberben meghosszabbították a veszélyhelyzetet, június 1-ig.

Fontos változás azonban, hogy azok a személyazonosító okmányok, akár személyi, útlevél vagy jogosítvány, melyek május 31-ig lejárnak, azok nem lesznek érvényesek 2022. június 30. után. A G7 a Belügyminisztérium közzétett adatai alapján arra a számítása jutott, hogy 350 ezer személyi igazolvány és 280 ezer vezetői engedély cseréje maradhatott el a koronavírus megjelenése után bevezetett rendkívüli intézkedések óta, így a becslések szerint 630 ezer okmányt kell megújítani a következő hónapokban. Mivel azonban a személyi igazolvány és a jogsi megújítását egy füst alatt is el lehet intézni, az okmányok cseréje valójában 350-400 ezer embert érinthet. Ami a diákigazolványokat illeti, a G7 az Oktatási Hivatal információira hivatkozva azt írja, hogy a 2019/2020-as tanév matricái a veszélyhelyzet végig, 2022. június 30-ig érvényesek.

A G7 az ügyfélkapun keresztül kiküldött értesítők számát is megvizsgálta, 2020 és 2021 első félévei között 473 ezerrel nőtt a kiküldött automata értesítések száma. Ez annyira sok igénylés, hogy legalább másfélszer annyi okmányt kellene kiállítani ebben a félévben, mint az elmúlt években. Ennyi okmány megújítása igen komoly terhelés jelent a kormányablakoknak. A cikk szerint meg lehetett volna előzni a helyzetet, ha a kormány komolyabban kezeli a tájékoztatást, például ha közzétennék, hogy hány emberre vár még ez a feladat, vagy ha több online foglalható időpont lenne, főleg a fővárosban és Pest megyében, ahol a cikk szerint akár két hónapot is várni kell egy szabad időpontra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!