Reményről és a szenvedés szükségéről beszéltek az egyházi vezetők húsvét alkalmából

2022. április 16. – 15:16

Másolás

Vágólapra másolva

Budapesten és Esztergomban tartanak ünnepi szentmisét és istentiszteletet a református, a katolikus és az evangélikus egyház vezetői, foglalta össze az MTI.

A katolikus egyház magyarországi vezetője, Erdő Péter esztergom-budapesti érsek nagyszombaton este hat órától a budapesti Szent István-bazilikában vezeti húsvét vigíliájának szertartását, húsvétvasárnap délelőtt fél tizenegykor pedig az esztergomi bazilikában mutat be ünnepi szentmisét. A Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, Balog Zoltán a budapesti, Hold utcai református templomban tart ünnepi istentisztelet húsvétvasárnap délelőtt tíz órától. A Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, Fabiny Tamás húsvétvasárnap délelőtt tizenegykor a budavári evangélikus templomban hirdet igét.

Az egyházi vezetők korábban már megosztották néhány gondolatuk az ünnep alkalmából: Erdő Péter például azt mondta, hogy a feltámadás fényében eloszlik minden félelem és szorongás, amit az ember a saját sorsa, egészsége vagy anyagi jóléte miatt érez.

Krisztus keresztáldozata és feltámadása ugyanis megmutatja, hogy Istennek „gondja van” az emberiségre, és „közösségként és egyénként is örök életet szán nekünk”.

Balog Zoltán a Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke az MTI-nek arról beszélt: érthető, ha az ember, látva a rengeteg szenvedést a világban, azt a kérdést is felteszi, hogy ha van Isten, miért engedi ezt. Azt tanácsolja, hogy akiben megfogalmazódik ez a kérdés forduljon magához Istenhez. Ahogy fogalmazott „a szenvedés értelmét kereső teoretikus kérdésre ugyanis soha nem lesz válasz, de aki Istent kérdezi, az belép egy olyan párbeszédbe, amely új értelmet adhat az életének és a szenvedésnek.” Kiemelte, hogy keresztény ember nem érthet egyet a háborúval:

semmilyen vélt vagy valós sérelem nem legitimálhatja az orosz agressziót. A döntéshozóknak pedig, akik a háborút okozták, számot kell majd adniuk az emberi és az isteni törvények szerint is azért, amit tettek.

Elmondta azonban, hogy az orosz emberekért imádkozni kell, hiszen ők is sokat szenvednek. Ráadásul az ukrán és az orosz nép között sok az emberi kapcsolat, a vegyesházasság, és rengeteg családnak okoz emiatt is szörnyű szenvedést ez a testvérháború.

Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke Fabiny Tamás is beszélt az állami médiaának húsvét alkalmából. Az egyházak békéért vállalt szerepéről azt mondta, hogy ők annyit tudnak tenni, hogy imádkoznak, felemelik a szavukat és segítik a szenvedőket.

Az evangélikus püspök örömtelinek nevezte, hogy az emberekben ismét megmozdult a szolidaritás, az a segíteni akarás, amely a rendszerváltozás idején az Erdélyből, az NDK-ból érkezők, majd a délszláv válság elől menekülők befogadása idején jellemezte az országot.

„Valami visszatért, amit én már nem is nagyon mertem remélni”

– fogalmazott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!