Kétszáz diák takarította ki az óbudai zsidótemetőt a holokauszt emléknapja alkalmából

2022. április 15. – 15:47

Másolás

Vágólapra másolva

A holokauszt magyarországi áldozatainak április 16-i emléknapja alkalmából Salusinszky András, a BZSH Külkereskedelmi Technikumának igazgatója ötlete alapján idén azzal tisztelgett a mártírok emléke előtt az iskola, hogy csütörtökön részt vettek az óbudai zsidó temető rendbetételében, olvasható a Mazsihisz oldalán. A közel kétszáz diák és több tanár órákon át dolgozott a temetőben, ötven köbméternyi száraz gallyat, lehullott és elszáradt növényt gyűjtve össze.

Salusinszky Andrásnak az a terve, hogy idővel további zsidó temetők rendbetételébe is be fognak szállni. Sőt, az iskola vidéki diákjait arra fogja ösztönözni, hogy ha a lakóhelyükön található zsidó temető, akkor azt jelképesen „fogadják örökbe”.

Sok helyen egyébként nem hanyagságból elhanyagoltak a sírok, hanem azért, mert az ott nyugvó halottaknak már nincsenek élő hozzátartozóik.

Fotó: Kácsor Zsolt / Mazsihisz
Fotó: Kácsor Zsolt / Mazsihisz

Nemcsak a diákok, de a tanárok is kivették a részüket a munkából, köztük Bédi János magyartanár, a zuglói Dávid Király Kollégium igazgatóhelyettese, aki azt mondta,

„hiszek a tevékenységközpontú pedagógiában, mert ez toleranciára és nyitottságra nevel”.

Salusinszky András szerint egy ilyen rendhagyó formában történő megemlékezés ugyanolyan méltó a mártírokhoz kegyeleti szempontból, mint egy ceremoniális ünnepség, de az sem elhanyagolható, hogy erős a csapatépítő jellege és kifejezetten látványos az eredménye. Ráadásul a példa ragadós, az egyik budapesti zenei középiskola igazgatója már jelezte neki, hogy ők is átveszik az ötletet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!