Republikon: Az ellenzéki vezetésű városokban is jelentősen csökkent az ellenzék támogatottsága

2022. április 14. – 13:29

Másolás

Vágólapra másolva

Egyértelműen látszik az idei választások tükrében, hogy a 2019-es választáson tapasztalt előnyöket nem sikerült megőriznie az ellenzéknek. Tíz vizsgált város közül csupán egyben tartotta meg vezető helyét az ellenzék, a többi helyen fordítani tudott a Fidesz–KDNP – derül ki a Republikon Intézet friss kutatásából.

A Republikon Intézet tíz olyan várost és a hozzá tartozó választókerületet vizsgált meg, ahol az ellenzék tudott nyerni a 2019-es önkormányzati választáson. Baja, Dunaújváros, Eger, Érd, Jászberény, Miskolc, Szentendre, Szombathely, Tatabánya és Vác városok és a hozzájuk tartozó választókerület 2018-as, 2019-es és 2022-es választási eredményeit hasonlították össze.

A 2019-es önkormányzati választás azért is tekinthető fontos fordulópontnak, mert az ellenzéki összefogást itt próbálták ki először. Több település, köztük a megyei jogú városok közel fele, Budapest és kerületeinek többsége ellenzéki kézbe került. Sokan emiatt is gondolták, hogy a 2022-es választáson is működhet az összefogás. A Republikon elemzése szerint ez jó lehetőség lett volna az ellenzék számára, hogy vidéken is jobban beágyazódjanak.

Azonban kiderült, hogy ami a települések szintjén hatásos volt, országos szinten már nem volt hatékony eszköz.

2018-ban egyéni választókerületi jelöltekre leadott szavazatokat tekintve az ellenzék összesítve 49 százalékot ért el, a Fidesz 48 százalékával szemben, ez az arány 37 százalékra csökkent a Fidesz 52,5 százalékával szemben 2022-re – derül ki az adatokból.

Jól látszik, hogy az egyszázalékos előnyből 15 százalékos hátrány lett, ez pedig a települések szintjén is érezhetően megmutatkozott.

Négy évvel ezelőtt 120 településen kapott több szavazatot valamelyik ellenzéki párt jelöltje, mint a Fideszé. Ez a szám idénre 58-ra csökkent.

A tíz vizsgált város adataiból látszik, hogy néhány stabil ellenzéki települést leszámítva nem tudta tartósan megőrizni az ellenzék az előnyét a kormánypártokkal szemben. Azokon a településeken, ahol az önkormányzati választáson kikapott a Fidesz–KDNP, most sikerült újra előnybe jutnia a kormánypártoknak. A tíz település közül egyedül Dunaújvárosban tartja pozícióját az ellenzék, de ez a választókerület elnyeréséhez nem volt elég.

Forrás: Republikon Intézet
Forrás: Republikon Intézet

Az ellenzéki bástyának számító városokban is olvadt az ellenzéki pártok előnye: Budapesten például 21-ről 8 százalékpontra csökkent, Szegeden pedig 25-ről 12 százalékra esett az előny.

A választókerületi jelöltekre leadott szavazatokat nézve átlagosan 12 százalékkal szerepelt rosszabbul az ellenzék, mint 2018-ban, ez megfigyelhető a tíz vizsgált város esetében is – olvasható a kutatásban. A kiválasztott települések közül kizárólag Szombathelyen volt kisebb a szavazótábor olvadása, itt nagyjából nyolc százalékra tehető ez a szám.

A visszaesés lehetséges okai közé sorolja a Republikon az orosz–ukrán háborút, de a kormánypártok erőforrásfölényét is. Emellett az is szerepet játszhat, hogy az ellenzéki városok vezetői nem tudták megfelelően kommunikálni eredményeiket, miközben a Fidesz sikeresen hiteti el, hogy csak akkor van fejlődés, ha a Fidesz-–KDNP oldalán állnak. Különösen fontos szempont ez a járvány miatti elvonások tükrében.

Az eredményekből látszik, hogy az ellenzéknek a bázisépítés mellett komoly feladata lesz az, hogy meg tudják tartani a 2024-es önkormányzati választáson a 2019-ben elnyert településeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!