Vitézy Dávid: A tömegközlekedés nem hajléktalanszálló

2022. április 11. – 12:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Öt pontban foglalta össze véleményét a Facebook-oldalán Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója arról, hogy a hétvégén „behányok, olyan szaga van” – felkiáltással zavart le a 19-es villamos vezetője hajléktalanokat a járműről. Az rtl.hu videójára reagálva Vitézy azt írta posztjában, hogy szerinte alapvető emberi szükséglet és jog, hogy mindenkinek legyen otthona és fedél a feje fölött, a hajléktalanság pedig alapvetően szociális probléma és nem rendészeti, de szerinte „a tömegközlekedés nem melegedő, nem hajléktalanszálló”.

Az utasok nagy többségének érthető elvárása és nem mellesleg a tömegközlekedés vonzerejének megtartása miatt mindannyiunk közös érdeke az, hogy a közösségi együttélés alapvető szabályai a tömegközlekedési járműveken is érvényesüljenek – ennek része az is, hogy messziről bűzlő, a környezetüket beszennyező utasok ugyanúgy ne utazzanak, ahogy hangoskodó, hangosan zenét hallgató, másokat zaklató vagy erőszakos utasok se

– írta a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója.

Az RTL vasárnap mutatott be az egyik nézőjüktől kapott videót az oldalán: ezen az látható, hogy a 19-es villamos Bécsi út felé haladó szerelvényén megalázó hangnemben, „behányok, olyan szaga van” és „takarodjon már lefelé” mondatokkal zavar le a villamos vezetője hajléktalanokat. Az eset szombat délután 4 körül készült, a villamoson közlekedők pedig arról számoltak be, hogy a sofőr már eleve agresszívan lépett fel. Az RTL megkeresésére a BKV azt írta, a felvétel alapján megkezdték az eset kivizsgálását.

A Közlekedési Alkalmazottak Polgári Szakszervezete (K.A.P.SZ.) szintén a Facebookon reagált a videóra, azt írták, hogy hogy évtizedek óta fennáll a konfliktus a tömegközlekedési eszközöket életvitelszerűen használó hajléktalanok és a járművezetők között.

Gyakori, hogy ezek az emberek állapotukból kifolyólag nem tudják visszatartani a vizeletüket, székletüket, beszennyezik a járműveket. A járművet ilyenkor kiveszik a forgalomból, de sokszor az a hajléktalan átszáll a követő járműre és beszennyezi azt is

– írta a szakszervezet elnöke. „A konfliktusok mindennaposak: nem hajlandóak leszállni, agresszívek, semmibe veszik kollégáink kéréseit, rendszeresen inzultálják, köpködik a járművezetőket. Ha a hatóságokhoz fordulunk, a fentieken felül órákra megáll a villamosközlekedés is” – írta Deák Krisztián.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!