220 ultragyors autótöltőre nyert el pályázatot Magyarország

2022. április 8. – 13:29

Másolás

Vágólapra másolva

A tervezettnél korábban hozták meg a támogatási döntéseket az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF2) polgári-katonai kettős célú és alternatív üzemanyagokat érintő közlekedési projektjavaslatairól – írta közleményében az Innovációs és Technikai Minisztérium.

Magyarország a lengyelekkel holtversenyben a legtöbb nyertes pályázattal büszkélkedhet, öt hazai fejlesztési terv valósulhat meg összesen több mint 11 milliárd forintból. Közülük négy a tiszta és csendes elektromos autózás további térnyerését segíti elő az ultragyors töltőhálózat bővítésével és a fővárosi repülőtér belső töltőinfrastruktúrájának kiépítésével.

Magyarországon jelenleg mintegy 30 ultragyors, legalább 150 kW teljesítményű töltőből vehetnek fel üzemanyagot az elektromos autók. Három vállalati kezdeményezésű projektben most mintegy 70 helyszínen épül ki további 220 korszerű töltőpont. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 165 e-töltőállomást telepíthetnek a földi kiszolgáló járművek, a reptéri személyzet és vállalkozások számára. A beruházásokkal újabb lendületet kap a klímabarát járművek térnyerése Magyarországon.

Az élénkülés már az elmúlt időszakban is látványos volt, tavaly év eleje óta közel 28 ezerről majdnem 48 ezerre nőtt a zöld rendszámos autók száma, mintegy felük tisztán elektromos.

Magyarország az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz eddigi fordulóiban 680 milliárd forint összértékű közlekedési beruházás megvalósításához nyert el forrást. Az ITM sikeres pályázatainak köszönhetően a CEF keretből már mintegy 355 milliárd forint hasznosul hazai közlekedési fejlesztésekben. A többi között megépült a Monostori-híd Komáromnál a Dunán, végig négysávossá bővült az M15, zajlik a Déli összekötő vasúti híd felújítása, harmadik vágányának építése. A CEF fedezi a bécsi leágazással tervezett varsói gyorsvasút hazai szakasza környezetvédelmi munkarészeinek költségeit is. A jelenleg nyitott körben nyáron dönthetnek majd az Európai Bizottság és a tagállamok képviselői a további magyar projektjavaslatok támogatásáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!