A magyarok az uniós átlagnál is jobban bíztak az EU-ban az orosz–ukrán háború előtt

2022. április 8. – 13:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Eurobarométer pénteken publikált magyarországi jelentése szerint az Európai Unió megítélése mind az EU-ban, mind Magyarországon jó, a magyarok majdnem fele (47%) pozitívnak tartja az EU-t, a 15–24 éves korcsoport pedig még nagyobb nagyobb arányban (65%) ítéli meg pozitívan.

A magyarországi válaszadók 58 százaléka bízik az Európai Unióban, ami az uniós átlagot (47%) is felülmúlja.

A felmérés szerint a magyarok továbbra is bíznak az unió intézményeiben, ez a bizalom pedig különösen magas az Európai Parlament (61%) és az Európai Bizottság (60%) tekintetében. Tízből hat magyar úgy gondolja, hogy az Európai Unió megfelelő mértékben veszi figyelembe Magyarország érdekeit.

A magyarokat a gazdasággal, az egészségüggyel, illetve a bevándorlással kapcsolatos problémák foglalkoztatják leginkább, az Európai Unió és Magyarország két legfontosabb problémájának a bevándorlást és az egészségügyet tartják. Ennek ellenére arányaiban kevesebb magyar, mint uniós polgár gondolja azt, hogy közös európai bevándorláspolitikára és a közös európai menekültügyi rendszerre lenne szükség. A magyar válaszadók több mint négyötöde vélekedett úgy, hogy az EU külső határait több európai határőrrel és parti őrséggel kellene megerősíteni, az Európai Unióban ez az arány alacsonyabb.

Az Európai Unió tagállamainak közös külpolitikáját, valamint az Európai Unió tagállamainak közös honvédelmét és biztonságpolitikáját is tízből hét magyar támogatja. A magyarok több mint háromnegyede (77%) közös energiapolitikát is szeretne.

Az Európai Unió általános jövőjét a magyarok optimistábban látják, mint az uniós átlagpolgár, az EU gazdaságát illetően azonban már nem ennyire derűlátók, pedig a magyar lakosság többsége szerint az Európai Uniónak gazdasággal összefüggő felelőssége és feladatai is vannak.

A magyarok szerint az EU-nak elegendő hatalma és eszköze van arra, hogy globális szinten megvédje az európai gazdasági érdekeket.

A kutatás a magyarok médiafogyasztási szokásait is vizsgálta. Az eredmény szerint az uniós átlaghoz hasonlóan a magyarok körében még mindig a televízió a legnépszerűbb médiafogyasztási eszköz, a lakosság háromnegyede (75%) mindennap nézi. Második legfontosabb médiafogyasztási eszközként az internetes közösségi oldalak jelennek meg, amelyeket a magyar lakosság közel fele (48%) használ napi szinten.

A közvélemény-kutatás adatfelvételére 2022. január 8. és február 14. között került sor az Európai Unió 27 tagállamában a 15 évnél idősebb lakosság körében. Az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének sajtóközleménye is hangsúlyozza, hogy az adatfelvétel Ukrajna megtámadása előtt történt, ezért az eredmények még az orosz–ukrán háború előtti véleményeket tükrözik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!