Szijjártó: Arra kérjük az ukránokat, hogy fejezzék be az inzultálásunkat

2022. április 7. – 16:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Élőben kapcsolta a közszolgálati televízió Brüsszelből Szijjártó Pétert, a tárgyalások témája az Ukrajnában zajló háború volt.

Szijjártó szerint ukrán kollégája „három dologban kért segítséget:

Fegyvert, fegyvert és fegyvert kért,

tehát a fegyverszállítások növelését.”

Szijjártó azt mondta, hogy a NATO-főtitkár szerint a háború egy új szakaszába lépett, úgy tűnik, hogy hónapokig, vagy akár évekig is eltarthat majd. A NATO mint szövetség továbbra sem szállít fegyvereket Ukrajnába, és nem résztvevője a konfliktusnak. A tagállamok azonban szállíthatnak fegyvereket, mint ahogy azt tették eddig is. A külügyminiszter szerint Magyarországra szomszédként a háború közvetlen fenyegetést jelent.

„Ezt a háborút a magyar emberek nem akarták, és nem is akarják, a magyar emberek békét és biztonságot akarnak. Ezt minden eddiginél világosabbá tették a vasárnapi választáson, a kormányzó pártok rekord támogatásban részesültek, rekordszámú képviselővel fognak rendelkezni. A magyar emberek világosan kifejezett döntésének megfelelően Magyarország továbbra sem szállít fegyvereket Ukrajnába.”

Szijjártó szerint az energiaszankciókat egyáltalán nem támogatják, és természetesen nem is fogják megszavazni.

Ma estére várható egy új szankciós csomag, a vitákban sikerült elérni, hogy se a földgáz, se a kőolaj nem esik szankciók alá, a finomított termékek szállítása is akadálytalan marad. Teljes mentességet élvez a nukleáris energia előállítása és az ahhoz kapcsolódó összes tevékenység is, ami azért fontos, mert éppen egy ilyen nagyberuházás zajlik Magyarországon.

Kérdésre Szijjártó az ukránokkal kapcsolatban az alábbiakat közölte:

  • az ukrán külügyminiszter őt nem kereste, nem is beszéltek,
  • itt lenne az ideje, hogy az ukránok befejezzék a magyar emberek magyarországi inzultálását,
  • jó lenne, ha befejeznék a Magyarország belügyeibe való folyamatos beavatkozást.

Segítséget kérnek, és várnak el, közben pedig nemtelen módon támadnak és vádaskodnak. Nehezen fér össze ez a kettő

– mondta Szijjártó, hozzátéve, hogy 575 ezer menekültet fogadtunk be, engedtünk be Ukrajnából, és „ha ez a módja az ukrán köszönetnek, akkor nagyon szívesen.”

Az energiaellátással kapcsolatban megjegyezte, hogy az nem filozófiai kérdés, meg nem kommunikációs kérdés, hanem fizikai kérdés, meg matematikai kérdés. Matematikai kérdés, mert „megvan, hogy mennyi földgázra és kőolajra van szükségünk, amit Oroszországból tudunk megvenni, ha valaki legalább annyit fel tud ajánlani más forrásból, akkor tudunk elkezdeni tárgyalni.

Úgyhogy arra kérjük az ukránokat, hogy fejezzék be az inzultálásunkat, a Magyarországgal szembeni vádaskodásukat,

(...) most már azt hiszem, hogy itt lenne az ideje, hogy az ukránok megálljt parancsoljanak a Magyarországgal szembeni inzultusuknak” – zárta szavait hazánk külügyminisztere.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!