Olyan volt RMDSZ-es ügyvezető elnök segítette Lázár János kampányát, aki nem tartja ördögtől valónak a melegházasságot

2022. április 7. – 11:37

Másolás

Vágólapra másolva

Az RMDSZ volt ügyvezető elnöke is segítette Lázár János kampányát; Porcsalmi Bálint aki ezt az Azonnali kérdésére meg is erősítette. Elmondása szerint több magyarországi kampányban is részt vett, ám titoktartási szerződésre hivatkozva konkrét neveket nem árult el.

A 41 éves kampányguru feltehetően Lázár erdélyi kampánya során kerülhetett kapcsolatba Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi ellenfelével. Lázár akkor több erdélyi magyar politikussal is tárgyalt, többek közt a Maros megyei tanács elnökével, Péter Ferenccel, illetve Marosvásárhely függetlenként megválasztott, RMDSZ-esnek tűnő polgármesterével, Soós Zoltánnal. Ezen marosvásárhelyi találkozóról készült az a közös fotó, amelyen már Porcsalmi Bálint is feltűnik. A választási győzelem után Lázár köszönetet is mondott Porcsalminak.

Lázár János mellett balra Porcsalmi Bálint a választási győzelem után- Fotó: Lázár János Facebook oldala
Lázár János mellett balra Porcsalmi Bálint a választási győzelem után- Fotó: Lázár János Facebook oldala

Az RMDSZ-nek 2017-ben két évre lett ügyvezető elnöke, majd Kelemen Hunor kérésére maradt még egy évig a pozíciójában. De állítása szerint már 2020-ban jelezte az RMDSZ-nek, hogy utána vissza akar térni a kampánytanácsadáshoz.

A 41 éves politikus közel húsz évig segítette az RMDSZ kampányait, emellett 2017 előtt részt vett az ukrajnai elnökválasztási, a bécsi önkormányzati, valamint a szerbiai parlamenti kampányban is, de kampányokat és politikai akciókat is szervezett többek közt Bulgáriában, Szlovákiában, Horvátországban, Litvániában, Moldvában és Bosznia-Hercegovinában; aktivistákat és jelölteket készített fel Jordániában, Szomáliában és Mongóliában is. Trénerként politikai kommunikáció, szervezetépítés és kampányszervezés témakörben is tartott nemzetközi előadásokat, képzéseket.

2017-ben, amikor az RMDSZ ügyvezető elnöke lett, többek között Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt is liberális fordulattal is vádolta, miután 2019-ben egy RMDSZ-hez köthető ifjúsági szervezet meghívta Fekete-Győr Andrást, a Momentum elnökét egy nyári táborba.

Porcsalmi a melegházasság kérdésében is liberálisabban nyilvánult meg, mint az RMDSZ, akik beszálltak PSD népszavazási kezdeményezésébe, a hagyományos családmodellnek (azaz a házasság nő és férfi házasságán alapul) román alkotmányba foglalásáért. Ekkor úgy fogalmazott: Nem értek egyet azzal, hogy házasságot kizárólag csak nő és férfi köthet. Romániában ugyan nem engedélyezett a melegházasság, de meggyőződésem, hogy ennek ellenkezője sem ördögtől való dolog: az EU 15 tagállamában házasodhatnak az azonos nemű személyek”.

A kampánygurut azonban mással is vádolták azokban az években. Többek között szavazatvásárlással, amikor a legutóbbi EP-választáson tízezer román is az RMDSZ-re szavazott.

A lap kérdésére, miszerint hogyan egyeztethető össze a véleménye a magyar kormány melegellenesnek ítélt politikájával, úgy felelt: Sem a világnézetem, sem a munkám nem változott az elmúlt években”. Azt a pletykát viszont cáfolta, hogy ő lett volna Lázár kabinetfőnöke: „Kampánytanácsadó vagyok, kampányokkal foglalkozom, a jövőben is ezt teszem. Lázár Jánosnak pedig van egy jó kabinetfőnöke”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!