Tavaly 20%-kal többen készítettek végrendeletet, mint az azt megelőző évben

2022. április 7. – 10:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Húsz százalékkal többen készítettek tavaly végrendeletet a közjegyzőnél, mint egy évvel korábban, írja a Magyar Országos Közjegyzői Kamara közleménye.

Mint írják, egyre gyakoribb a végrendeletek karbantartása is az anyagi vagy családi helyzet megváltozása miatt, ugyanis komoly problémákat okozhat, ha a végrendelet nem a tényleges állapotokat tükrözi. A közjegyzők úgy tapasztalják, hogy amennyiben több végrendelet is előkerül a hagyatéki eljárásban, annak általában vita és pereskedés lesz a vége.

A hagyatéki eljárások nagyobb része még a törvényi rendelkezés alapján zajlik, de egyre többen élnek a végakarat lehetőségével. A végrendeletek többsége házilag készül, kisebb része jogász közreműködésével. A végrendelkezők nagy része csak egyszer készíti el végrendeletét, de egyre gyakoribb az is, hogy valaki karbantartja, frissíti azt.

Míg 2021-ben 2020-hoz képest 20%-kal nőtt a végrendelkezések száma, 2020 sem maradt le a világjárvány előtti időkhöz képest: ekkor 17%-os volt a növekedés. Az öröklési szerződések száma ugyanakkor csökkent. „Már nem csak az idősebbek, hanem a középkorúak, és a fiatal családosok is készítenek végrendeletet.” – tette hozzá dr. Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!