Még 20 milliárd forint kéne a Biodóm befejezéséhez, de az állami támogatásból már csak 6 milliárd maradt

2022. április 7. – 19:04

Másolás

Vágólapra másolva

A meghívottak fele sem ment el az állatkerti biodóm ügyében szervezett meghallgatásra – írja a Népszava. Nem vett részt többek között Persányi Miklós, az állatkert volt főigazgatója, a projekt szülőatyja és Scheer Sándor, a generálkivitelező Market Építő Zrt. vezérigazgatója.

A napilap beszámolója szerint az épület hiába készült el a korábban a kormány által megítélt 45 milliárd forintos költségkereten belül, a berendezés, a növények és állatok betelepítése, a beléptetőrendszer kialakítása, az étterem és az egyéb kiszolgáló helyiségek felszerelése még mind hátravan, miközben az állami támogatásból alig 6 milliárd maradt, „amiből élők helyett legfeljebb festett pálmákra és cápákra futná”. Budapestnek nem volt és most sincs rá pénze, a kormány pedig hiába jelentette be, hogy átveszi, egyelőre nem tette meg. Közben az üres építmény fenntartása tavaly 630 millió forintjába került a fővárosnak.

A meghallgatáson megjelent szakértőktől Élő Norbert, a bizottság DK-s tagja megpróbálta megtudni, mi került az állatkert által megrendelt hatástanulmányon 300 millió forintba, ha végül az abba foglalt adatokból és költségszámításokból minden tévesnek bizonyult. „Önöket megvezethették” – vélte a DK-s politikus. Kozó László, a Fővárosi Állat- és Növénykert volt operatív igazgatója annyit felelt, „ez egy komplett előkészítő anyag volt engedélyes tervekkel, gazdasági számításokkal a kivitelezésre, üzemeltetésre, illetve megtérülésre”.

„Persányi 25 milliárdnál is megígérte, hogy annál már egy fillérrel se lesz több, meg 45 milliárdnál is, és most mégis itt állunk egy félkész létesítménnyel, amire még kellene 20 milliárd, miközben azt se tudjuk, hogy a főváros fenn tudja-e tartani” – mondta Élő Norbert.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!