Egy negyvenes éveiben járó, tapasztalt sportbúvár tűnt el a Kossuth-barlangban

2022. április 4. – 10:34

Másolás

Vágólapra másolva

Egy negyvenes éveiben járó, több évtizedes sportbúvár, és barlangi búvár tapasztalattal rendelkező férfi tűnt el a Kossuth-barlangban Jósvafőnél – válaszolta a Telex kérdéseire Kovács Márton, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat sajtóügyeletese. Azt is közölte, hogy az eltűnt férfit a barlangi búvár közösség magasan képzett és nagy tapasztalatú barlangi búvárként jegyzi.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat délelőtt a közölte Facebook-oldalán, hogy vasárnap délután eltűnt egy barlangi búvár a Jósvafő határában nyíló Kossuth-barlangban. A mentésben jelenleg 50 fő, számos magasan képzett, barlangi körülmények között végrehajtott merülésben tapasztalt mentőbúvár és segítő vesz részt.

A mentőakció célja most az eltűnt búvár, illetve a hozzá vezető út keresése – közölte Kovács Márton. A helyszínen lévő barlangi mentők jelenleg a búvármerüléshez szükséges logisztikai feladatokat végzik, a Reménytelen-szifonnál levő merülőbázisig.

A hajnali másfél órás merülés után kijövő búvárok a rossz látótávolság mellett annyit tudtak megállapítani, hogy a járatban szabadon elérhető vezetőkötelet az agyag teljesen befoglalta, mozdítani nem lehet. A barlang végpontja körül, -40 méter körüli mélységben, rendkívül szűk járatokban a barlang korábbi átjárhatósága egy ponton megszakadt.

A barlangi mentők a logisztikai feladatokon kívül barlangi telefonkapcsolatot hoztak létre a felszínen lévő mentésvezetői irányító pont és a barlang Apák-terme közti szakaszán, és kialakítottak egy orvosi ellátó hátteret is, ahol akár életmentő beavatkozásokhoz is szükséges mentőeszközökkel és egészségügyi személyzettel állnak készenlétben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!