Lakatos Júlia: Ha az elit kiegyezne egymással, akkor kevésbé lenne arra szükség, hogy egyvalaki leuralja a társadalmat

2022. április 3. – 19:25

frissítve

Lakatos Júlia: Ha az elit kiegyezne egymással, akkor kevésbé lenne arra szükség, hogy egyvalaki leuralja a társadalmat
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Lakatos Júlia, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa a Telex élő műsorában többek között arról is beszélt, hogy volt egy érezhetőn gyors váltás a kormány kommunikációjában a háború kitörése után, és arról, hogy szerinte miért megingathatatlan a kormánypárt szavazó tábora.

Lakatos Júliát, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársát először arról kérdeztük a Telex élő műsorában, hogy mit gondol arról, hogy a szomszédban zajló orosz-ukrán háború kitörése hogyan hatott a kormánypártok támogatására.A szakértő szerint egyértelműen érzékelhető az, hogy a kampánynak van egy háború előtti és egy utáni fázisa, a háború nagyban megváltoztatta a pártok kommunikációját. Azt is hozzátette, hogy a kormánypárt kommunikációjában is volt egy nagyon gyors váltás:

,,Miközben a kormány korábban folyamatosan kritizálta az Európa Uniót, most szinte az összes szankció mellett kiállt, és olyan lépéseket tett, ami egyértelműen a nyugat pártiságot jelenti. Miközben vannak olyan egyensúlyozó lépései is, amik arra utalnak, hogy megmaradt az oroszpártiság, ami miatt sokan kritizálják is.„

Arról is kérdeztük, hogy szerinte milyen hatással lesz a szavazókra az, hogy oroszpártiság megosztó volt a kormánypárti táborban is. Lakatos Júlia szerint a háború megemelte a választás tétjét, mind a jobb és mind a bal oldal is sorsdöntőként hivatkozik erre a választásra, és talán a bizonytalan szavazókat is jobban mozgósítja.

Szóba került, mit gondol a V4-en belüli konfliktusról, ami az ukrán háború alakult ki. Erre azt válaszolta, hogy: ”Orbán Viktor egy regionális szövetség élére akart állni, és persze ebből lett egy konfliktus, ami nyilván nem pozitív.„ Majd azt is hozzátette, hogy most azok a legfontosabb kérdések, hogy meddig tart majd ez a belső konfliktus, és milyen kimenetelű lesz. ”Mindenki próbál alkalmazkodni, egyensúlyozni, és azt sem szabad elfelejteni, hogy ezeknek az országoknak is más a geopolitikai helyzete is."

A V4 és regionális szövetség kérdése után, a nemzetközi szövetségesekről kérdeztük Lakatos Júliát, ugyanis Donald Trump leváltásával a Fidesz és Orbán Viktor is elvesztett egy szövetségest, és egy darabig úgy tűnt, hogy az új amerikai elnök, Joe Biden keményen fog fellépni a magyar kormánnyal szemben. A szakértő szerint jelenlegi helyzetben a magyar kormánynak az ukrán-orosz konfliktus miatt most azt kell megoldani, hogy ”működni tudjon az Európai Unióban, miközben gázt akar biztosítani az országnak."

Annak ellenére, hogy az elmúlt négy évben sok kellemetlenség érte a Fidesz táborát, mint a Pegasus-botrány vagy a Völner-ügy, vagy olyan események, amik elbizonytalaníthatták a kormánypárti szavazókat, mint az elhúzódó koronavírus-válság az orosz-ukrán háború, mégis stabil maradt a Fidesz szavazótábora. Arról kérdeztük a szakértőt, hogy ez vajon miért lehet így. Kifejtette, hogy a Fidesz nagyon stabilan építkezik 90-es évek óta, más a demokráciáról alkotott képe, de ez idő alatt egy olyan szintű támogatóbázisra tette szert, ami azután is jelen lesz, ha nem a Fidesz marad hatalmon. Azt is hozzátette, hogy az ilyen típusú politikai pártokat nemzetközi tapasztalatok alapján úgy lehet legyőzni, ha a többi párt nem elutasítja, hanem megvizsgálja az adott párt sikerét, megnézi mik az azok az eszközök, amik őket sikeresekké tették, mi az, amit tudnak ezekből adaptálni, és mi az, amit máshogy csinálnának. Lakatos Júlia a beszélgetés végén azt is hozzátette, hogy az is látszik, itthon politikailag polarizált a társadalom, és szerinte:

,,Az elit nagyon keveset tett azért, hogy ez egy kevésbé polarizált és békésebb ország legyen. Az elitek ki kell tudnia egyezni egymással, akkor kevésbé lenne szükség arra, hogy egyvalaki leuralja a társadalmat, és ő lépjen fel a nemzet képviselőjeként.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!