A hivatalos döntés előtt hirdették ki fideszes politikusok, kik nyerik az uniós pénzeket

2022. április 1. – 07:11

Másolás

Vágólapra másolva

A hivatalos támogatói döntés meghozatala és közzététele előtt hirdetett nyerteseket több fideszes politikus is az Élhető települések elnevezésű európai uniós pályázaton, írja a 24.hu.

A lap szerint egyikük Erdős Norbert agrárállamtitkár, akit a Fidesz a korrupcióval vádolt Simonka György helyett indít Békés megye 4-es választókerületében. Erdős március 3-án beszélt arról egy videójában, hogy 200 millió forintból készül kerékpárút Dombegyházán Kevermes felé. Csakhogy az erről szóló támogatói döntés a kormányzati pályázati portál adatai szerint húsz nappal később, március 23-án született meg. Ráadásul ez a pénz még nem is áll rendelkezésre, mert a TOP Plusz egy olyan operatív program, amely része a 2021-27 közötti időszakra vonatkozó uniós források felhasználásáról szóló partnerségi megállapodásnak, amit egyelőre nem fogadott el Brüsszel.

Erdős a lapnak minderről azt mondta, ő azt akarta kifejezni, azon dolgoznak, hogy a település megkapja a forrást. Állítása szerint a TOP Plusz-pályázatoknál a járás polgármesterei egyeztetést tartottak, és tulajdonképpen megegyeztek, felosztották a rendelkezésre álló keretet.

Szintén már a hivatalos döntés előtt közzétette a TOP Plusz-program pályázati nyerteseinek névsorát Tessely Zoltán, Bicske és környékének fideszes képviselője a Facebook-oldalán. Március 21-én írt arról, hogy a választókerületében kilenc település összesen 1 milliárd 878 millió forintot nyert az Élhető települések pályázatán. A hivatalos döntés két nappal később született meg, írja a lap.

Ráadásul Tessely közben egy nappal azután, hogy a nyertesek listáját közölte, március 22-én lecserélte korábbi tájékoztatását, és egy új listát közölt. Így volt olyan település, aki március 21-én még örülhetett, másnap már nem, mert lekerült a listáról, ilyen például Pátka és Velence, amiknek független polgármestere van. Tessely a 24-nek úgy nyilatkozott, tévesen közölte sikeresként az összes pályázót, azt pedig nem érzi, hogy megszegte volna a titoktartási kötelezettségét.

A lap szerint a Fejér megyei közgyűlés fideszes elnöke, Molnár Krisztián is március 22-én reggel beszélt a dunaújvárosi térség nyerteseiről, miközben a kormányzati támogatási portál adatai szerint a döntések másnap születtek meg. Ő erről nem akart nyilatkozni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!