Elindult a Transtelex!

2022. március 29. – 13:19

Másolás

Vágólapra másolva

Februárban jeleztük, hogy szeretnénk belekezdeni a Telex történetének következő, minden eddiginél nagyobb vállalkozásába: erdélyi kollégáinkkal közösen egy erdélyi lapot álmodtunk.

Most pedig örömmel jelentjük be, hogy az erdélyi álom valósággá vált: elindult a Transtelex.

Azért vágtunk bele, mert mindannyian hittük, hogy szükség van szabad sajtóra Erdélyben. Hogy kell Erdélyben is egy újság, amely csak tőled függ. Hogy kell egy híroldal, ahol nem a hatalom diktál. Hogy kell egy szabad lap erdélyieknek erdélyiektől, de nem csak Erdélyről.

A felhívásunkra sok pozitív visszajelzést kaptunk, és majdnem kétezren már támogatták is a készülő újságot, amelynek persze az igazi erőpróba most következik: olyan újsággá kell válnia, amelyet sok százan, ezren, tízezren olvasnak naponta és amelyet akár pénzzel is támogatnak. A Transtelex ugyanis a Telexre annyiban mindenképp hasonlít majd: független minden párttól és gazdasági hatalomtól, a léte alapvetően az olvasóktól függ. (Itt tudja támogatni az újságot.)

A transtelexesek a Facebook- és Instagram-oldalukon eddig is hírt adtak az erdélyi történésekről és magukról – érdemes bekövetni –, de mostantól új fejezet kezdődik. A most induló újságban telexes cikkeket is találnak majd, de a Transtelexet nem mi, telexesek írjuk, hanem az egykori transindexes erdélyi kollégák. Az erdélyi nyilvánosságban ugyanis a szerkesztőség felállása után tagadhatatlanul űr keletkezett, amelyet a Transtelex nap mint nap szeretne betölteni. Ahogy Kertész Melinda főszerkesztő fogalmaz: „arra törekszünk, hogy a Transtelex a bátor kísérletezés számára teret nyújtson, és rövid idő alatt meghatározó sajtóműhellyé váljon”.

A Transtelex alapvetően az erdélyieknek szól, de a Telexen is folyamatosan olvashatnak majd transtelexes cikkeket: hiszen a tájékozottsághoz hozzátartozik, hogy tudjuk és jobban ismerjük, mi történik a Kárpát-medencében. Például hogy miért több az öngyilkosság Székelyföldön. Vagy hogy a levélszavazás valójában hogy zajlik Erdélyben.

Ha a Telexre azt mondjuk, még kisgyermekkorban van (másfél évesek vagyunk), akkor a Transtelex igazi újszülött. Örülünk, hogy Erdélyben is meg tudott születni egy új lap.

Hogy Erdélyben is lett másik.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom