Káros-veszélyes szinten a szálló por mennyisége Budapesten

2022. március 24. – 11:51

Másolás

Vágólapra másolva

Több nagyvárosban megnőtt a légszennyezettség a délről érkezett szaharai por eredményeként, az ugyanis megemelte a szálló por koncentrációját a légkörben. Az Időkép híre szerint szerda délután az egészségügyi határérték 262 százalékát, csütörtökön délelőtt pedig annak 170 százalékát érte el a szálló por mennyisége Budapesten, az előbbi a veszélyes, utóbbi a káros tartományba esik.

Veszélyes levegőminőségnél a hosszú idejű tartózkodás súlyos hatással lehet az emberi egészségre, míg rövid távon sokak számára kellemetlen tüneteket, szemirritációt, köhögést, fejfájást okozhat. Káros szennyezettségnél hosszú távon súlyos egészséghatások (pl.: halálozás növekedése), rövid távon egyre több embernél tünetek (szemirritáció, köhögés, fejfájás, stb.) alakulhatnak ki. A legszennyezes.hu azt írja, hogy habár a levegő szennyezettségi szintje meghaladja a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, de nem éri el a riasztási szintet.

Kevéssé valószínű, hogy ez a következő napokban jelentősen csökkenne, és vele marad a száraz, derült idő is. Az Időkép azt írja, szerdán több helyen érte el vagy haladta meg a napi hőingás a 20 fokot, a klasszikusan hideg pontnak számító Zabarban azonban még ennél is nagyobb, 30 fokos hőingadozás volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!