Céghálózaton keresztül, 55 strómant alkalmazva csalt el milliárdokat egy családi bűnszervezet

2022. március 23. – 11:42

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 400 oldalas vádiratot nyújtott be a Fővárosi Főügyészség egy bűnszervezet ellen, ami három év alatt 5,7 milliárd forintot csalt el 55 strómannal egy kétszintű céghálózaton keresztül – olvasható az főügyészség sajtóközleményében.

A nyomozás során a rendőrség több luxuscikket, köztük autókat, ékszereket, festményeket, márkás órákat, táskákat, valamint hatástalanított fegyvereket és részvényeket is lefoglalt.

A vádirat szerint a bűnszervezetet egy 49 éves férfi alapította élettársával, saját testvérével, valamint egy további társukkal, akikkel több munkavállalót, köztük takarítókat és biztonsági feladatokat ellátó személyeket alkalmaztak. Adót, járulékot, áfát azonban már nem fizettek utánuk három éven keresztül.

Ezt 2015–2018 között úgy érték el, hogy egy kétszintű céghálózatot működtettek egy irodaházban, amelynek alsó szintjén közel 80 társaságot jegyeztek be. Ide jelentették be a munkavállalóikat, akiket később kirendeléssel, az irodaház emeletén dolgozó alvállalkozókkal foglalkoztattak, azt a látszatot keltve, hogy valós üzleti és gazdasági kapcsolatban állnak.

A lebukás elkerülése érdekében az adóbevallás során bevallották az adókat, majd fiktív számlákkal visszaigényelték az áfát. Ezzel megteremtették az alapot a járulékok látszólagos rendezésére, amelyhez már csak ajándékul jött az adóhatóság eljárása, amely a visszaigényelt áfa terhére csökkentette a munkát terhelő kötelezettségeket is.

A bűnszervezet így összesen 4,7 milliárd forint vagyoni kárt okozott, amelyben nemcsak a tagok, hanem egy fiktív számlákat biztosító cég is részt vett. A cég a befizetendő áfa összegének csökkentésével és a munkát terhelő közterhek csökkentésével tehát további 1 milliárd forinttal többet tett zsebre.

A bűnszervezet 55 strómant is alkalmazott, akik cégvezetőknek, tisztségviselőknek adták ki magukat egy bizonyos összegért cserébe. Jellemzően akkor, amikor „cégvezetőként” hivatalba kellett menniük, vagy mikor az adóhatóság tartott ellenőrzést az irodában. Ők főként rossz anyagi helyzetük miatt vállalták el a szerepeket. A bűnszervezetet végül 2019 márciusában számolták fel.

Az ügyészség négy vádlott esetében jelentős vagyoni kárt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és közokirat-hamisítás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználása miatt indított eljárást.

Az ügynek a strómanokkal együtt összesen 64 vádlottja van, köztük a bűnszervezet irányítója és annak három tagja, valamint öt további vádlott, akik bár nem látták át a szervezet működését, a költségvetés megkárosításával tisztában voltak.

A szervezeti tagokra fegyházbüntetés kiszabását, pénzbüntetést, valamint a cégvezetéstől való eltiltást kezdeményezte az ügyészség, míg a strómanoknak próbára bocsátást és vagyonelkobzást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!