Publicus: A fideszesek negyede Ukrajnát hibáztatja a háború miatt

2022. március 17. – 06:51

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar lakosság 64 százaléka tartja agressziónak az oroszok Ukrajna elleni támadását, nagy a zavar a háború megítélésével kapcsolatban a kormánypárti szavazótáborban – derül ki a Publicus Intézet friss felméréséből. A Népszava megbízásából március 7–11. között, országos reprezentatív mintán elvégzett közvélemény-kutatás szerint

fideszesek kevesebb mint fele (44 százaléka) tartja egyértelműen agressziónak a hazánkkal szomszédos állam lerohanását, negyedük az ukránokat hibáztatja, egyharmaduk pedig nem mer véleményt mondani a történtekről.

Ezzel szemben az ellenzéki tábor álláspontja egyértelmű: több mint 90 százalék elítéli az orosz támadást.

A háború kimenetelével kapcsolatban a két nagy szavazótábor megosztott: a Fidesz-szavazók 42 százaléka arra számít, hogy az oroszok gyorsan a befolyásuk alá vonják Ukrajnát, hosszú és véres háborút csak 22 százalékuk tart valószínűbbnek. Az ellenzéki szavazóknak viszont majdnem a fele ez utóbbi forgatókönyvet látja reálisnak, közülük csak 16 százalék szerint győzhetnek gyorsan az oroszok.

Arra a kérdésre, hogy átterjedhet-e a háború Magyarország területére, csak a megkérdezettek 14 százaléka válaszolt igennel. Ettől a forgatókönyvtől valamivel jobban tartanak a nem kormánypárti szavazók.

Nem meglepő módon a legnagyobb eltérés a kormánypárti és az ellenzéki szimpatizánsok között az Orbán-kormány oroszokhoz fűződő viszonyának értékelésében mutatkozott. A fideszesek 81 százaléka szerint minden rendben, nincs rá szükség, hogy a miniszterelnök a jelenleginél keményebben ítélje el Oroszországot Ukrajna megtámadása miatt, az ellenzéki szavazók 90 százaléka szerint azonban nagyon is ezt kellene tennie. Az ellenzéki választók majdnem felének romlott a véleménye a kormányról, szemben a Fidesz tábor ötödével, amelynek éppen hogy javult.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom