Bankkártyák adatait csalta ki egy 17 éves fiú, egy esetben 660 ezer forintot emelt le róla

2022. március 16. – 10:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Többrendbeli információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség egy fiatalkorú fiú ellen, aki idegen bankkártyák jogtalanul megszerzett adataival vásárolgatott magának az interneten – írta közleményében a Veszprém Megyei Főügyészség.

A vádirat szerint a tizenhét éves fiú 2020 szeptemberében nőnek adva ki magát, az interneten megismerkedett egy férfival, akinek a netes csevegés során minden alap nélkül felajánlotta, hogy egy bank által szervezett milliós ajándéksorsoláson vegyen részt. Ennek érdekében a megtévesztett férfitól elkérte a bankkártyájának adatait, aki azt gyanútlanul meg is adta neki. Ezután a fiú az interneten 22 490 forint értékben vásárolt magának a sértett számlájáról, majd 2021 májusában hasonló módszerrel egy másik férfinak 15 000 forint kárt okozott.

A vádlott további két személlyel úgy vette fel kapcsolatot, hogy belépett egy ismerőse közösségi oldalára, és az ő ismerőseinek írt a feltört fiók tulajdonosának nevében. Üzeneteiben hamis indokokkal megtévesztve a sértetteket, elkérte tőlük bankkártyájuk adatait, majd az adatokat felhasználva internetes vásárlásokat, banki tranzakciókat hajtott végre. Az okozott kár egy esetben a 660 ezer forintot is meghaladta, a másik sértettnek pedig 112 ezer forint kárt okozott.

Az ügyészség a fiatalkorúval szemben tárgyalás mellőzésével büntetővégzés hozatalára, abban végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetés kiszabására tett indítványt a Veszprémi Járásbíróságnak azzal, hogy a felfüggesztés idejére a bíróság rendelkezzen a pártfogó felügyeletéről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!