Török Gábor: Orbán most veszíti el a nagy stratéga és az utcai harcos képét

2022. március 15. – 12:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Török Gábor politikai elemző szerint Orbán Viktor éppen most veszíti el a reményt, hogy a következő ciklusa könnyebb lesz, mint a világjárványos mostani – sőt, az eddigi legnehezebb lesz, ha egyáltalán lesz.

A Facebookon közzétett háborús gyorselemzést Török azzal kezdi, hogy továbbra is azt tartja valószínűbbnek, hogy a Fidesz megnyeri a választást, Orbán azonban nagyon fontos, hosszú éveken át épített imidzs-elemeit veszíti el, a saját magáról a választók felé mutatott kép kijavíthatatlan károkat szenved. Az egyik ilyen pont az „utcai harcos” képe, amit láthatóan nagyon a magának érez a miniszterelnök.

„Nincs azzal semmi baj, ha valakinek a ”rezsicsökkentés„ minden másnál fontosabb, de ez egy másik álláspont, egy másik brand: nem véletlen, hogy '48 vagy '56 hőseit sem az árstop megvédése miatt ünnepeljük. Arról nem is beszélve, hogy aki békeidőben rajongott a harcias retorikáért, aki Brüsszelbe állandóan háborúzni járt, aki mindig puskaporszagot érzett a levegőben, most a béke halk szavú apostola lett. (...) Ezek után nehéz lesz majd (értsd: kevésbé lesz hiteles) a háború után újra katonásat, szabadságharcosat játszani.”

A másik, talán még érzékenyebb pont a nagy stratéga, a mindent több lépésre előre látó politikus képének elveszítése. Orbánt ugyanúgy meglepetésként érte Putyin döntése a háború megindításáról, mint a világ összes többi vezetőjét, nála azonban a fideszes mitológia fontos része, hogy mindenkinél jobban „lát a pályán”, hatdimenziós sakkot játszik, sosem érheti meglepetés. Ehhez képest a február 12-i évértékelő beszédében még sikeres békemisszióként beszélt a moszkvai látogatásáról, illetve azt mondta, „NATO- és európai uniós tagok vagyunk, és közben kiegyensúlyozott politikai viszonyt és gazdasági kapcsolatokat ápolunk Oroszországgal. A magyar példa bizonyítja, hogy ez lehetséges.” Ezek a mondatok kevesebb mint két hét múlva kezdtek elég kínosan hangozni.

„A 2010 utáni magyar orosz-politika azon a meggyőződésen alapult, hogy Putyin nem fogja átlépni a határokat (átvitt értelemben és szó szerint értve egyaránt), és ezért lehet vele üzletelni, sőt barátkozni is. (...) Az orosz-kapcsolat (benne Pakssal és még sok minden mással) 2022-re a 12 éves kormányzás legnagyobb kudarca lett.”

– írja Török Gábor.

Török Gábor – Fotó: Bődey János / Telex
Török Gábor – Fotó: Bődey János / Telex
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!