Egy ukrán menekült család autóját lophatták el Magyarországon

2022. március 14. – 10:41

frissítve

Egy ukrán menekült család autóját lophatták el Magyarországon
Natalija képe az eltűnt autóról.

Másolás

Vágólapra másolva

„Kedves csapattagok! Menekült vagyok Ukrajnából, két gyerekem van” – így kezdődött Natalija Facebook-bejegyzése, amit több ukrán menekülteket segítő, magyar Facebook-csoportban is megosztott. A nő azt állítja, hogy Magyarországon, mikor egy műszaki probléma miatt idegenektől kért segítséget, ellopták az autóját a benne lévő összes holmival együtt. Most a Facebook-felhasználók segítségével is keresi a fehér Skoda Rapidját, aminek az ukrán rendszáma „AA8949TK”, illetve egy nagyméretű, szürke bőröndöt, ami az autóban volt.

A Telex elérte a poszt szerzőjét, aki Kijevből indult el a gyerekeivel és egy olyan kolléganőjével, aki szintén gyerekekkel utazott, egy másik autóban. Natalija azt mondta, most már mindannyian Németországban vannak. Az irataikat és a készpénzüket leszámítva mindenük elveszett,

„de legalább biztonságban vagyunk. Most mindent a nulláról kell küzdenünk.”

Németül ajánlottak segítséget

Natalija Románia felé hagyta el Ukrajnát, és Münchenbe tartott, mert ott tudtak szállást szerezni számára és a gyerekei számára munkatársai. Pénteken Magyarországon keresztül utazott Ausztria felé, amikor este hét körül, Győr közelében, tankolás után problémája támadt az autójával, és jóhiszeműen bízott németül beszélő férfiakban, akik segítséget ajánlottak neki.

A Németországban élő, török-román családként bemutatkozó férfiak trélert hívtak, és megbeszélték Natalijával, hogy a nő családja a velük tartó másik család autójába átülve követi az autómentőt a szervízbe. Az M1-esen Budapest irányába indultak el, de az ukrán nők nem sokáig tudták követni az állítólagos segítőiket, akik nem adtak meg semmilyen elérhetőséget, mielőtt elvitték Natalija autóját.

„Amikor eltűntek előlünk, akkor jöttem rá, hogy igazából nem segítenek, hanem egyszerűen ellopták a kocsimat”

– mesélte a történetét Natalija, aki ezek után a bábolnai pihenőnél állt meg, és egyből rendőrt hívott. Két órába telt, mire a rendőrség kiérkezett, és a nő elmondása szerint ezután három órán keresztül zajlott a kihallgatása egy rendőrautóban, orosz tolmáccsal, miközben a gyerekei a kolléganője kocsijában vártak. Mire ezzel végeztek, már nagyon késő volt, ráadásul azt mondták neki a rendőrök, hogy másnap be kell mennie a győri kapitányságra. Péntek éjszakára a rendőrség szerzett szállást nekik.

Natalija másnap meglepődött, mikor a győri rendőrök arról tájékoztatták, hogy az előző napi feljelentésének nincs nyoma a rendszerben. Így újra vallomást kellett tennie, ami még az előző napinál is hosszabb procedúrának bizonyult, mivel sokat kellett várni arra, hogy megérkezzen a hivatásos tolmács.

A német rendőrséget is értesíti

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság a Telex kérdésére megerősítette, hogy az ügyben feljelentést tettek a rendőrségen szombaton. Azt is közölték, hogy a nő az autót elszállító járműről, illetve az autó vezetőjének elérhetőségről nem rendelkezett információval. Az ügyben a rendőrség csalás bűntett miatt büntetőeljárást indított, de a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva további tájékoztatást nem adtak lapunknak.

Hétfőn reggel, amikor telefonon beszéltünk Natalijával, a rendőrségtől még nem érkezett információ az eltűnt kocsi ügyében. A nő ugyanakkor azt mesélte, hogy miután a Facebookon megosztotta a történetét, kapott egy telefonszámot, amin egy nővel és egy férfival került kapcsolatba, akik ukránul beszéltek. Ők azt állították, hogy senki nem akarta ellopni az autóját, akikkel találkozott, azok valóban segítettek neki, tényleg szervízbe vitték a kocsiját, de mivel nem cseréltek telefonszámot, nem tudták elérni, miután elvesztették egymást.

Azt kérték Natalijától, hogy törölje a posztját, és vonja vissza a feljelentését, illetve megadtak egy címet, ahol állításuk szerint megtalálja a kocsiját. Natalija azt mondta: csak akkor vonja vissza a feljelentést, ha az autó már nála lesz, de amikor leelenőrizte a megadott címet, kiderült, hogy az nem létezik. Hétfőn ezért a német rendőrségen is bejelentést fog tenni az ügyről, mondta lapunknak.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!