Újabb Ipoly-híd épül Magyarország és Szlovákia között

2022. március 11. – 13:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb Ipoly-híd épül 2023 végéig Magyarország és Szlovákia között, az egyik oldalon Őrhalomnál, a másikon Ipolyvarbónál, írta meg az MTI Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteki bejelentése alapján.

A hídépítés egy 2,3 milliárd forintos, európai uniós társfinanszírozásból megvalósuló projekt.

Szijjártó beszédében aláhúzta, hogy a jelenlegi háborús helyzetben felértékelődik a nyugalom és a béke jelentősége, amiért szerinte mindkét fél sokat tett az elmúlt években. Azt mondta, korábban komoly nehézségek gátolták a jó viszonyt, de megszületett az elhatározás, hogy közös sikertörténetek építésével megteremtik a kölcsönös bizalom alapját, így mára a kétoldalú kapcsolat nyugodt és kiegyensúlyozott.

Erre példaként hozta fel, hogy a kétoldalú kereskedelem tavaly, 27 százalékos növekedéssel, elérte a 13 milliárd eurót, és ezzel rekordot döntött. Ennek kapcsán kiemelte, hogy Szlovákia mára hazánk második legfontosabb kereskedelmi partnerévé és a magyar tőke egyik legfőbb célországává vált. Magyarországon pedig hétszáz szlovák tulajdonú cég több mint ötezer embernek ad munkát.

„Mi, magyarok és szlovákok a békében vagyunk érdekeltek, azt szeretnénk, ha ebben a térségben minél előbb béke lenne, és a magunk eszközeivel mindent meg is teszünk ennek érdekében”

– mondta.

Hozzátette, már harmincöt helyen van közúti kapcsolat a két ország határán, ebből tizenkettő 2010 óta épült, és jelenleg is hat fontos fejlesztés zajlik, köztük három híd építése az Ipolyon. Emellett Nagyrozvágy és Nagygéres között útkapcsolat, Neszmélynél kompösszeköttetés jön létre, Dunakilitinél pedig gyalogos híd épül. A fejlesztések mindegyike lezárul jövő év végéig.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!