Akaratlanul is terjesztették a Moszkvának megfelelő NATO-ellenes narratívát a hazai médiumok

2022. március 10. – 18:43

Másolás

Vágólapra másolva

A Political Capital 2021. szeptember 1. és 2022. január 14. között – az Oroszország Ukrajna elleni háborújának kezdete előtt – vizsgálta a NATO-ellenes narratívákat a magyar médiatérben. Az intézet kutatása alapján a magyar politikai elit és a főáramú sajtó nagyrészt pozitív vagy semleges hangnemben írt a NATO-ról, míg a kevésbé népszerű, alternatív Kreml-párti portálok váltak a katonai szövetség ellen megfogalmazott dezinformációs narratívák fő forrásaivá. A Facebook-hozzászólásokban folyó beszélgetéseket pedig a Kreml propagandacsatornáiból érkező dezinformáció dominálta.

Magyarország NATO-tagsága elsöprő támogatottságot élvez a magyar választók körében és a magyarok többsége egyetért azzal is, hogy hazánknak meg kellene védenie egy megtámadott szövetséges országot, ugyanakkor a lakosság közel harmada-negyede elhiszi a NATO-val és USA-val kapcsolatos összeesküvés-elméleteket – erre jutott a Political Capital által készített tanulmány. A vizsgálatok rámutattak arra is, hogy a NATO-ellenes narratívákat elsősorban a Kreml-párti alternatív portálok és Kreml-barát Facebook-felhasználók terjesztik.

Az elemzés szerint az Egyesült Államokról kialakult kép sem egységes. A magyar politikai elit két nagy blokkja eltérően viszonyul az Egyesült Államok kormányaihoz. A Fidesz-KDNP támogatta a Trump-adminisztrációt, viszont támadja a Biden-kabinetet, még annak a lehetőségét is felvetve, hogy utóbbi beavatkozik a magyar választásokba. Az ellenzékhez kötődők Bidenről beszélnek pozitívan, ezzel az Amerikáról kialakult kép pártpolitikai alapú.

Előfordult, hogy egyes orgánumok kritika nélkül átvettek tudósításokat az MTI-től, amelyek csak a Kreml álláspontját tartalmazták – ezzel akaratlanul is terjesztették az orosz dezinformáció üzeneteit.

A vizsgált időszakban a Facebookon kommentelők 58 százaléka ütött meg a szervezettel kapcsolatban kritikus hangot. Hamis profilokkal is terjesztették a NATO-szkeptikus nézeteket. A NATO-val szembeni manipulatív narratívák relatív magyarországi sikere az információhiány eredménye is. Ezért lenne kiemelten fontos, hogy jól felépített tájékoztató kampányok segítségével juthasson a magyar lakosság több információhoz a NATO-ról – állapították meg a kutatásban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!