Magyar Sajtódíjat kapott Dezső András, a HVG, Vitéz F. Ibolya, a 24.hu újságírója, valamint a 444.hu szerkesztősége

2022. március 10. – 13:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Átadták a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) sajtónapi díjait; Magyar Sajtódíjat kapott:

  • Dezső András, a HVG újságírója,
  • Vitéz F. Ibolya, a 24.hu újságírója,
  • valamint a 444.hu szerkesztősége.

A Magyar Sajtódíjat a MÚOSZ négy éve alapította a legmagasabb színvonalú újságírói teljesítményt nyújtó sajtómunkások és alkotóközösségek elismerésére. Polyák Gábor, az ELTE Média és Kommunikáció Tanszék vezetője, a Mérték Médiaelemző Műhely alapítója beszédében hangsúlyozta:

„az újságíró és a közönség közötti bizalom a demokratikus társadalom egyik legfontosabb kötőanyaga, ami biztosítja, hogy a hatalomgyakorlás ne veszítse szem elől a köz érdekeit, a választás pedig valóban megfontolt döntés lehessen”.

Kocsi Ilona, a MÚOSZ elnöke az Ukrajnában zajló háborúról szólva azt mondta, „óriási tisztelettel adózunk a háborúról tudósító újságírók és civilek emberfeletti teljesítményének”. „Ehhez képest a határon belül dolgozó újságíróknak könnyebb a dolguk: 'csak' a hatalom információ-visszatartó, esetenként információ-eltérítő gyakorlatával kell szembe szállniuk, 'csak' a hazugságot kell leleplezniük, 'csak' a sajtó szabadságáért, a tájékoztatás jogáért kell megvívni a mindennapi harcot”.

Az ünnepségen Aranytoll Életmű-díjat kapott Ballai József újságíró, szerkesztő; Bikácsy Gergely író, film- és irodalomkritikus, esszéíró, filmesztéta, filmtörténész, dramaturg, szerkesztő, színész, egyetemi tanár; Friss Róbert újságíró, szerkesztő; Miskolczi Miklós író, újságíró; Zappe László újságíró, színházi kritikus és Pallai Péter, aki volt a BBC munkatársa, a budapesti iroda vezetője. A rendezvényen átadták a Vastoll-díjakat, a Földes Anna interjú-díjat, az év gazdasági újságírója, valamint a Soó Rezső- és a Virág F. Éva-díjat.

A díjazottak méltatása a MÚOSZ oldalán olvasható.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!