Hat év börtönre ítélték a vidékfejlesztési hivatal volt elnökhelyettesét uniós támogatások elcsalása és vesztegetés miatt

2022. március 9. – 08:38

Másolás

Vágólapra másolva

A Fővárosi Főügyészség 2015 tavaszán emelt vádat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnökhelyettese és 117 társa ellen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt – közölte a főügyészség. A Fővárosi Törvényszék 2020. év őszén kihirdetett elsőfokú ítéletével az MVH volt vezetőjét bűnösnek mondta ki bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntettében, valamint befolyással üzérkedés bűntettében és hivatali vesztegetés elfogadása bűntettében, ezért vele szemben 7 év és 6 hónap szabadságvesztést, hatmillió forint pénzbüntetést és 8 év közügyektől eltiltást szabott ki azzal, hogy az elsőrendű vádlottal szemben mintegy huszonegymillió forint összegre vagyonelkobzást is elrendelt.

Az elsőfokú ítélet szerint az MVH volt elnökhelyettese hivatali pozícióját kihasználva, még 2012-13-ban bűnszervezetet alakított ki területi alapú, termőföld támogatáshoz kapcsolódó EU-s költségvetési összegek jogosulatlan megszerzése érdekében úgy, hogy a bűnszervezetben részes gazdálkodók és gazdasági szervezetek a támogatásra nem voltak jogosultak, földhasználati joguk nem volt. Az MVH volt vezetője a kiutalt összegek után visszaosztást kért – írja a főügyészség.

Az elsőfokú ítélet kihirdetése után az ügyész az elsőrendű vádlott terhére további bűnösség megállapításáért, a büntetés súlyosításásáért, a vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az ügyészi fellebbezést fenntartotta.

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla március 1-jén döntött, és jogerős ítéletével a 60-as éveiben járó, leromlott egészségi állapotú, volt MVH-s vezető börtönbüntetését 6 évre enyhítette, de az elsőfokú ítélet többi részét helyben hagyta – olvasható a közleményben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!