Az Országos Betétbiztosítási Alap megkezdte a Sberbank korábbi ügyfeleinek kártalanítását

2022. március 9. – 22:51

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 2022. március 3-án megkezdte és 10 munkanapon belül, legkésőbb 2022. március 18-ig a betétesek rendelkezésére bocsátja a Sberbank korábbi ügyfeleinek kártalanítását, írta sajtóközleményében az OBA.

„Az OBA a mai napon a Sberbanktól kapott adatok alapján megkezdte a kártalanítások kifizetését, így a betétesek a mai naptól várhatják a számlájukra érkező jóváírásként, néhány napon belül a Magyar Posta Zrt.-től is megkapják a betétesek postai kifizetésként a részükre járó kártalanítás összegét.”

– áll a közleményben.

Az OBA a Takarékbankot bízta meg a kártalanítások kifizetésével, ők fognak tájékoztatást küldeni az ügyfeleknek, hogy mikor és melyik fiókjukban intézhetik ügyeiket.

A betétesek részére az alábbi kifizetési csatornák valamelyikén keresztül fizetik ki a fennálló összegeket:

1. Magánszemélyek, akik magyarországi lakcímmel rendelkeznek:

  • 2.500.000 Ft-ot meg nem haladó kártalanítási összeg esetén a kifizetések a Magyar Posta Zrt.-n keresztül, ún. postai utalvány kifizetése útján történik; 200.000 Ft-ig házhoz történik a kézbesítés, ezt meghaladó összeg esetén az értesítésben megjelölt postafiókban történik a kifizetés
  • 2.500.000 Ft feletti kártalanítási összeg esetén a kártalanítás Takarékbanknál történik banki átutalással már meglévő számlaszámra, de a közreműködő banknál is lehetősége lesz számlát nyitni.

2. Cégek (ideértve az egyéni vállalkozókat, társasházakat, alapítványokat, egyesületeket stb. is), akik magyarországi székhellyel rendelkeznek:

  • 20.000 Ft-ot meg nem haladó kártalanítási összeg esetén OBA-hoz történő bejelentés alapján banki átutalással kapják meg kártalanításukat, miután az alábbiakban feltüntetett módon bejelentik számlaszámukat;
  • 20.000 Ft feletti kártalanítási összeg esetén a kártalanítás Takarékbanknál történik banki átutalással már meglévő számlaszámra, de a közreműködő banknál is lehetősége lesz számlát nyitni

3. Külföldi cégek és magánszemélyek (magyarországi lakcímmel, illetve székhellyel nem rendelkező betétesek)

  • összeghatártól függetlenül, az OBA-hoz történő bejelentés alapján banki átutalással kapják meg kártalanítási összeget.

Az OBA a névre szóló betét- és kamatköveteléseket forintban személyenként legfeljebb 100. 000 eurónak megfelelő 38 047 000 forint összegig fizeti ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!