A PDSZ egyeztetéseket kezdeményezett a kormánnyal, az eredményektől függően döntenek a sztrájkról

2022. március 9. – 17:00

Másolás

Vágólapra másolva

Egyeztetéseket kezdeményezett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a kormánnyal a szakképzésben foglalkoztatottakat érintő követelések teljesülése érdekében, írta meg az MTI a szervezet Orbán Viktornak címzett levele alapján.

A levél szerint a PDSZ múlt hét csütörtökön sztrájkbizottságot alakított, ami többek között azt követeli, hogy a szakképzésben foglalkoztatottak garantált alapilletménye ne legyen kevesebb a módosított közalkalmazotti illetménytábla szerinti illetményeknél, a nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalók garantált illetménye pedig a minimálbérre, illetve a garantált bérminimumra emelkedjen.

Követelik továbbá, hogy az „oktató” elnevezés helyett ismét a „pedagógus” szót használják, a szakképzésben dolgozók tanítási évre vetített munkaidőkerete pedig szűnjön meg, helyette vezessék vissza a korábbi, közoktatási törvény szerinti, heti 22 óra kötelező óraszámot, a többletórákat pedig rendkívüli munkaidőként fizessék ki.

Emellett azt követelik, hogy a pedagógus munkakörben dolgozókra terjedjen ki a 20 százalékos szakmai ágazati pótlék, a továbbképzési kötelezettség korhatára pedig az az év legyen, amikor a pedagógus eléri az 55. életévét.

Közölték, az esetleges sztrájk időpontjáról a sztrájkbizottság később, az egyeztetések eredményének függvényében dönt, és várják, hogy a kormány öt napon belül kijelölje az egyeztető eljárásban részt vevő képviselőjét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!